Turbína funguje: Ukazuje prstom nemecký kancelár na Rusko v spore o energetiku

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu povedal, že Rusko nemá dôvod zdržiavať návrat plynovej turbíny pre plynovod Nord Stream 1, ktorý bol servisovaný v Kanade, informuje agentúra Reuters.

03.08.2022 12:47
Germany Foreign Policy Foto: ,
Snímka z roku 2010, keď sa začala výstavba plynovodu Nord Stream 2.
debata (51)

Scholz pri návšteve závodu Siemens Energy v Muelheim an der Ruhr sa ako informuje britská spravodajská agentúra na vlastné oči presvedčil, že turbína je plne funkčná a môže byť kedykoľvek odoslaná späť do Ruska – za predpokladu, že Moskva bude ochotná ju prevziať späť.

Opravená turbína sa stala stredobodom niekoľko týždňov vlečúceho sa sporu, počas ktorého Rusko výrazne znížilo dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1, čo vyvolalo v Európe energetickú krízu. Nord Stream 1 je hlavnou trasou pre prepravu ruského plynu do Nemecka a Európskej únie.

Gazprom, plyn, Rusko Čítajte viac Plyn stále sotva prúdi, Moskva a Berlín sa naťahujú o turbínu

Nemecko je do veľkej miery závislé od plynu z Ruska a zníženie dodávok v posledných dňoch spôsobuje silnú nervozitu z nasledujúcej zimy a z dôsledkov nedostatku plynu pre priemysel aj verejnosť.

Berlín obvinil Moskvu z využívania turbíny ako zámienky na odplatu za sankcie uvalené západnými vládami na Rusko, ktoré spustilo vojnu na Ukrajine a vedie ju už šiesty mesiac. Moskva opakovane pripísala vinu za zníženie toku plynu práve spomínanému chýbajúcemu kusu zariadenia a poprela, že sa takto mstí za sankcie.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #turbína #Nord Stream 1