Gazprom prudko zvýšil tlak v plynovode cez Ukrajinu. Môžu sa vytvoriť praskliny v potrubí

Ruský plynárenský koncern Gazprom bez predchádzajúceho upozornenia prudko zvýšil tlak v plynovode dodávajúcom surovinu do Európy cez územie Ukrajiny. Uviedol to v utorok prevádzkovateľ ukrajinskej plynovodnej siete GTSOU. Informovala o tom agentúra Reuters.

26.07.2022 10:36
Konštruktér pri jednom z potrubí určenom pre... Foto:
Ilustračná fotka
debata (94)

GTSOU upozornil, že prudké zvýšenie tlaku môže viesť k mimoriadnym situáciám vrátane vytvorenia prasklín v potrubí. Preto je nevyhnutné, aby sa o tom firmy informovali vopred. Gazprom sa k informácii z ukrajinskej strany nevyjadril.

Napriek pokračujúcemu vojnovému konfliktu Rusko naďalej dodáva plyn cez Ukrajinu. V pondelok (25. 7.) ruská spoločnosť uviedla, že dodávky plynu do Európy cez Ukrajinu predstavovali okolo 41,7 milióna kubických metrov (m3) oproti 41,2 milióna m3 v predchádzajú­com dni.

Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Čítajte viac Gazprom opäť ohlásil nečakané odstávky. Cena plynu rastie

Zároveň však uviedol, že od stredy (27. 7.) klesnú dodávky plynu cez kľúčový plynovod Severný prúd 1 smerujúci do Nemecka po dne Baltského mora na 33 miliónov m3 denne. To znamená o polovicu v porovnaní so súčasnými dodávkami. Už teraz pritom dodávky cez tento plynovod predstavujú iba 40 % jeho prepravnej kapacity.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #tlak #Ukrajina