Dodávky po známosti a lacné brikety z Poľska. Kým predajcovia nestíhajú dopyt po dreve, ľudia sa vynašli

Pýtali sme sa čitateľov a predajcov, ako sú na tom so zásobami tuhého paliva na nadchádzajúcu sezónu. Kým predajcovia hlásia rekordné dopyty a vypredávajú sklady, prípadne plnia poradovníky do konca roka, domácnosti sa trápia s vysokými cenami. Aby ušetrili, nakupujú aj odpadové drevo, či si vozia lacné brikety z Poľska.

25.07.2022 07:30
kurenie kozub piecka pec kachle teplo Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

Dopyt po dreve na kúrenie tento rok trhá rekordy. „Momentálne na celom Slovensku evidujeme enormný záujem o palivové drevo. Na expedičných skladoch sú poradovníky, niektoré sú naplnené už do konca roka,” približuje Debnárová. Lesníci aj drevári očakávajú, že ceny palivového dreva budú pravdepodobne rásť až do skončenia hroziacej energetickej krízy.

Firmy vypredávajú sklady

Dušan Nárožný, Moravoles

Situácia so zásobami palivového dreva je zlá, máme ho nedostatok. Dopyt je omnoho výraznejší ako pred rokom, poradovníky ani čakacie doby sme nezaviedli, už sme totiž zastavili predaj. Cena za palivové drevo pritom medziročne vzrástla asi o 55 percent. Čakáme, že zdražovanie ešte bude pokračovať v časových odhadujem polročných skokoch.

Július Polák, PVM Systém

Čo sa týka kotlov na tuhé palivo, tam sme nárast nezaznamenali. Je to hlavne kvôli tomu, že obyčajne kotly sa už v EÚ nepredávajú a na tuhé palivo sa dajú kúpiť už iba splyňovacie kotly. U tých ale cena vyletela na 200 eur, oproti minulému roku o 100%, takže je to drahá alternatíva. Vlani sme ich predávali o polovicu lacnejšie.

Skôr sa ľudia viac zaujímajú o tepelné čerpadla. V súvislosti s tým sa tiež pýtajú na možnosť štátnych dotácií. Tepelné čerpadlá sa pohybujú od cca 8-tisíc do vyše 12-tisíc eur. Tam ceny nešli príliš hore, rádovo v stovkách eur. Záleží samozrejme od výrobcu a modelu.

Takisto máme zvýšený záujem o elektrické konvektory, čo v tomto období v minulých rokoch nebývalo pravidlom. Cenovo sa pohybujú od 100 do 200 eur. Tam ceny stúpli možno o 10–15%.

Matej Gabaj, Maholz Revúca

Tým že patríme medzi najväčších výrobcov palivového dreva, tak my ako výrobcovia sme s tým rátali a zásoby sme si vytvorili ešte pred extrémnym dopytom, ktorý začal už vlani na jeseň. Momentálna situácia je taká, že nikto nevedel a ani nevie, čo príde. Veľmi veľa ľudí si kupuje piecky, stavajú krby, pretože sa boja odstávky, alebo extrémne drahého plynu.

Zvýšený dopyt je až o 250 %, v súčasnej dobe máme nevybavených viac ako 250 kamiónov dreva na Rakúsky, český aj nemecký trh. Na Slovensku zatiaľ pomerne stíhame, drevo zavážame klientom do dvoch týždňov.

Cena vzrástla v porovnaní s minulým rokom takmer o 100 percent. Spôsobilo to viacero faktorov, výpadok dodávok z Ukrajiny, zdražovanie energií, inflácia, tlak na mzdy aj samotná surovina pre zvyšujúci sa dopyt. Keď si to prepočítame na aktuálnych cenách 90 eur za jeden priestorový meter (PRM), tak pre rodinný dom s rozlohou 200 metrov štvorcových, ktorý za sezónu spáli na kúrenie okolo 12 PRM, to vychádza tento rok 1080 eur. Vlani to bola polovica, čiže okolo 500 eur.

Cena dreva určite ešte porastie. Každý týždeň sa nám menia ceny, udávajú ich totiž veľkí zahraniční obchodníci, ktorí už avizujú, že od septembra do decembra dôjde k vrcholu zdražovania.

Kateřina Böhmová, Mountfield

V našich predajných centrách ponúkame zákazníkom krbové, kachľové a peletové kachle.

Už sme zaznamenali zvýšený záujem. Nárast oproti porovnateľnému obdobiu v minulom roku činí cca 15 %. A najväčší záujem je o kachľové a peletové kachle.

Peter Zemaník, Zväz spracovateľov dreva

Vieme potvrdiť, že tak, ako ostatné druhy paliva aj cena palivového dreva ide hore. Je ho nedostatok, lebo ľudia si robia v záchvate paniky zásoby niekoľkonásobne vyššie, než za „normálnych okolností“. Navyše, lesníci znižujú ťažby, pretože sú konfrontovaní nezmyselnými ochranárskymi opatreniami a ani prechod štátnych pozemkov v národných parkoch pod správu ŠOP nepriniesol poriadok do vzťahu medzi lesníkmi a ochranármi.

Už teraz je jasné, že sme aj svedkami recesie v stavebníctve, čo tiež do značnej miery ovplyvňuje piliarske prevádzky, ktoré idú v „obmedzenej kapacite“. Buď znižujú zmennosť, alebo režú menej, ako zvyčajne, pretože nemajú komu predávať. Rastie totiž dopyt po briketách a peletách, ktoré piliari často, hoci nie všetci, produkujú z piliny či hobliny. Zdá sa to byť začarovaný kruh. K predpokladom drevárov, že na jeseň príde ku kríze, sa približujeme míľovými krokmi.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #kúrenie #ceny energií #brikety