Európske ceny máme, platy ani zďaleka. Závislosť od Ruska môže Slovensku ešte viac ublížiť

Na Slovensku sú už teraz európske ceny, o platoch sa to však povedať nedá. A skoro sa to ani nezmení, konštatovali analytici Národnej banky Slovenska (NBS) vo svojej novej analýze, kde zhrnuli najväčšie výzvy, ktorým v súčasnosti čelí naša krajina. Doterajšie približovanie Slovenska k životnej úrovni Západu sa zastavilo a štát stagnuje.

19.07.2022 16:17
Russia Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (184)

„Potrebuje zrýchliť reformný progres. Vyspelé ekonomiky už nedobiehame ani v raste hrubého domáceho produktu, ani v kúpnej sile. To sa potom odzrkadľuje na našej pozícii v konkurencies­chopnosti," vysvetlil vedúci oddelenia fiškálnych a štrukturálnych analýz NBS Branislav Reľovský.

Vážnym problémom pre rozvoj slovenskej ekonomiky je však aj súčasná geopolitická situácia a závislosť Slovenska od ruského dovozu. „Je to o energetickej závislosti, ktorá je veľmi vysoká v európskom porovnaní a stavia nás to do veľmi zraniteľnej situácie. V podobnej situácii boli napríklad ešte pred desiatimi rokmi aj iné krajiny, ale medzičasom na tom vedome pracovali, kým u nás došlo iba k malému pokroku," upozornil hlavný ekonóm NBS Michal Horváth. Podľa odhadov slovenskej centrálnej banky by napríklad 20-percentný výpadok plynu mohol znížiť HDP o 0,6 až 1,4 percenta a viesť k ďalšiemu rastu cien.

LNG terminal zasobnik zemny plyn Čítajte viac Unikol núdzový plán Bruselu: Kúrte na 19 °C, nevypínajte atómky, tak sa predíde energetickej kríze

NBS preto vláde odporúča, aby pokračovala v snahách o diverzifikáciu dodávateľov energií a zvážila opatrenia na úsporu energií. Úsilie v tejto oblasti už vidno aj v praxi. „Veľmi nám záleží na tom, aby sme sa zbavili závislosti od ruských palív," povedal v pondelok premiér Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom vo Viedni. Podľa predsedu slovenskej vlády prechod na palivo iného dodávateľa zvyčajne trvá tri až šesť rokov, obdobie krízy však núti štáty hľadať iné riešenia.

Narušenie dodávateľských reťazcov, protipandemické opatrenia, ako aj zmeny na trhu práce a spotrebiteľského správania súvisiace s pandémiou znížili potenciál našej ekonomiky. Tento vývoj bude navyše podľa NBS umocňovať aj vojna na Ukrajine, pandemická situácia v Číne a vysoká cena energií. Ako to súvisí so závislosťou od Ruska? Dovozy z Ruska a Ukrajiny tvoria celkovo relatívne malú časť slovenských dovozov. Problematická je však najmä energetika, kde je vysoká závislosť.

„Kľúčové sú energetické suroviny, ropa, zemný plyn a palivové články (do jadrových reaktorov, pozn. red.). Tam máme najväčšiu odkázanosť na Rusko, ale ten problém je medzinárodný. Z Ruska sa dováža veľmi veľa vzácnych kovov, ktoré sú súčasťou dodávateľsko-odberateľských vzťahov, do ktorých vstupujú aj slovenské firmy," vysvetlil Horváth. „Keby k nejakým výpadkom prišlo, tak to môže narobiť citeľné problémy a dostať nás aj do recesie," dodal.

Podcast denníka Pravda k téme s hlavným ekonómom NBS Michalom Horváthom

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
Závislosť od Ruska Foto: NBS
zavislost od ruska Závislosť od Ruska

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zemný plyn #jadro #energetika #vojna na Ukrajine