Sulík: Rusi škrtia dodávky plynu, na zimu sme ale pripravení. Máme druhé najväčšie zásoby v EÚ

Slovensko má plynu dosť na celú budúcu vykurovaciu sezónu, čiže do konca marca 2023. Tento plyn sa nachádza v slovenskom vlastníctve a na Slovensku, vyhlásil v utorok minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spolu s generálnym riaditeľom SPP Richardom Prokypčákom.

12.07.2022 10:06
sulik prokypcak spp Foto: ,
Sprava: Minister hospodárstva Richard Sulík a generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák
debata (222)

Zároveň povedal, že spolu so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) vybavujú ďalšie a ďalšie tankery. „Napriek tomu, že Nord Stream 1 je odstavený, SPP a ministerstvo hospodárstva si splnili úlohu. Plynu máme na celú vykurovaciu sezónu dosť,“ tvrdí Sulík.

„Slovensko má druhé najvyššie zásoby plynu v Európu,“ hovorí minister.

„Kým Rusi bojovali na Ukrajine, SPP natláčalo do zásobníkov toľko plynu, čo sa len dalo,“ prezrádza Sulík s tým, že nechcel prezrádzať detaily. „Aj keď od zajtra nepritečie ani meter kubický plynu z Ruska, pokiaľ budú dodržané iné zmluvy, sme vybavení až do konca vykurovacej sezóny budúceho roku," doplnil s tým, že sa to týka tak priemyselných podnikov ako aj domácností.

Pozrite si tlačovú konferenciu naživo:

Zásobníky sú podľa neho oproti celoročnej spotrebe naplnené na 49 %, čo je druhá najvyššia hodnota v Európe. „Je to výsledok práce SPP. Zvykajte si, sme úspešná firma. Zrejme je to niečo nové. Prekvapuje ma, že neveríte, že je to tak, ako to je,“ hovorí novinárom Prokypčák.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Ďalšie natláčanie plynu do zásobníka by podľa neho nebolo efektívne, pretože množstvo je dostatočné aj v prípade, keby sa dodávky plynu z Ruska neobnovili. SPP bude podľa Sulíka nakupovať ďalší plyn na uskladnenie iba v prípade, že to bude cenovo výhodné.

Pri dnešnom nastavení priemyslu teda podľa Sulíka nepríde k žiadnym obmedzeniam. Ako však upozornil, môže sa stať, že napríklad veľké firmy začnú masívne presúvať výrobu na Slovensko a budú teda logicky potrebovať viac plynu. „Tam sa môže stať, že dodatočné dodávky nebudú,“ pripustil. Všetky odbery, ktoré však v slovenskom priemysle bežia dnes, budú podľa neho dodržané.

SPP zároveň počíta aj s tým, že niektoré dodávateľské firmy môžu skrachovať alebo môžu odovzdať svoje licencie. „Aj s týmto SPP ráta, aj na toto ma vytvorené rezervy," uzavrel minister.

Koncom mája Sulík informoval, že vybavil nové dodávky plynu spolu s SPP.

Nové nákupy z Nórska pokryjú 32 percent spotreby Slovenska, ďalšie dodávky skvapalneného plynu prepravovaného na lodiach dodá ďalších 33 percent spotreby krajiny. Dokopy má Slovensko do konca nasledujúcej zimnej sezóny, teda do jari 2023, pokryté až 65 percent spotreby plynu.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Ceny plynu na rok 2023: Predbežné prepočty ukázali nárast o desiatky až stovky eur (+príklady)

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Richard Sulík #SASKA