Putin pokračuje v škrtení dodávok plynu, SPP ďalej dostáva polovičné objemy

Krátenie dodávok plynu zatiaľ nemá vplyv na zákazníkov štátneho podniku.

04.07.2022 14:15
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (14)

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) stále dostáva od ruského Gazpromu Export menej plynu. Ako uviedol pre agentúru SITA zástupca riaditeľa odboru regulácie a compliance SPP Juraj Adamica, počas minulého týždňa boli dodávky plynu nižšie o približne polovicu. Aj dnes štátny podnik očakáva, že dodávky plynu budú nižšie o približne 50 %. Uvedené krátenie nemá podľa SPP žiadny vplyv na zákazníkov.

„Zabezpečenie plynulých dodávok energií pre všetkých našich zákazníkov, od veľkých priemyselných odberateľov až po domácnosti, je pre SPP absolútnou prioritou a aktuálnej situácii venujeme všetku svoju pozornosť,“ zdôraznil Adamica.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Ceny plynu na rok 2023: Predbežné prepočty ukázali nárast o desiatky až stovky eur (+príklady)

SPP sa uzavretím diverzifikačného kontraktu a ďalšími plánovanými dodávkami LNG počas roka podarilo v krátkom čase výrazne prispieť k diverzifikácii zdrojov a zvýšeniu bezpečnosti dodávok plynu na Slovensku. Objem plynu zatlačený zo strany SPP do zásobníkov k dnešnému dňu je podľa Adamicu nadštandardný. „Spolu s pravidelnými dodávkami, aj na základe diverzifikačného kontraktu a ďalšieho nákupu LNG, nám dáva dostatok optimizmu, že zimnú sezónu 2022/2023 zvládneme bez vplyvu na dodávky pre našich zákazníkov,“ konštatoval.

Komunikácia s Gazprom Export prebieha podľa SPP v štandardnom režime. „Krátenie dodávok je zdôvodnené argumentami, ktoré sú verejne dostupné. Podľa týchto informácií, má ísť o problém s turbínou na Nord Stream 1 a znížené objemy prepravované cez Ukrajinu kvôli prečerpávacej stanici Sochranovka, ku ktorej sa pripojili ešte aj servisné práce na Turkish Stream,“ uzavrel Adamica.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #dodávky