V zásobníkoch máme stále viac plynu. Naplnenosť však ohrozuje Putinovo škrtenie dodávok

Naplnenosť našich plynových zásobníkov stúpa. Prekročila 36 percent celoročnej spotreby.

29.06.2022 10:58 , aktualizované: 11:58
Plyn Foto: ,
debata (16)

Od jari do jesene sa naše zásobníky s plynom plnia, aby počas vykurovacej sezóny mali domácnosti či firmy dosť plynu. Poľsko má už svoje zásobníky naplnené na vyše 14 percent celoročnej spotreby, susedné Česko na skoro 30 percent. V Maďarsku zásobníky s plynom majú naplnené na 22,8 percent. Podľa nariadenia sa majú plynové zásobníky v členských štátoch EÚ do 1. novembra naplniť minimálne na 80 percent.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Ceny plynu na rok 2023: Predbežné prepočty ukázali nárast o desiatky až stovky eur (+príklady)

Analytici z Inštitútu finančnej politiky upozorňujú, že ceny plynu za posledný týždeň výrazne vzrástli kvôli obmedzeniu dodávok plynu z Ruska. Nižšie dodávky tak spomaľujú naplňovanie plynových zásobníkov, ktoré si európske krajiny predsavzali naplniť pred nadchádzajúcou­ zimou.

zväčšiť Foto: IFP
Naplnenosť zásobníkov

Generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu Richard Prokypčák v rozhovore pre denník Pravda opisuje, ako nám Rusko kráti dodávky plynu. „Ku kráteniu ešte stále dochádza. Začalo to na úrovni 10 percent, pred zhruba dvomi týždňami, potom o dva dni neskôr to bolo 30 percent. Krátko na to sa to obmedzilo na 50 percent a takto prúdi dodnes, na polovičnej kapacite,“ vysvetľuje v rozhovore. Znamená to teda, že každý deň dodáva Gazprom iba polovicu dohodnutého objemu na Slovensko.

Ministri energetiky EÚ schválili, že zásobníky plynu v členských krajinách majú byť do začiatku najbližšej zimy naplnené minimálne na 80 percent. Cieľom je využitie kapacít zásobníkov a ich solidárne rozdelenie medzi členskými štátmi. Podľa nariadenia sa majú plynové zásobníky v členských štátoch EÚ do 1. novembra naplniť minimálne na 80 percent, na budúcu zimu až na 90 percent

16 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #zásobník #dodávky