Pokračovanie článku: Slovensko našlo nové ložiská plynu. Koľko ho vieme vyťažiť a kde sa ukrýva?

Ťažba plynu: áno či nie?

Každý jeden ušetrený kubík plynu z Ruska sa ráta, upozorňuje energetický analytik Karel Hirman. Podľa neho domáca ťažba plynu nevyžaduje žiadne enormné investície do novej infraštruktúry, lebo potenciálne ložiská sú bezprostredne v blízkosti tej existujúcej. Ako ďalej dodáva, tak domáca ťažba plynu tiež posilňuje energetickú bezpečnosť Slovenska a nášho regiónu, ktorý je silno závislý od dodávok z Ruska.

Jej dosah na životné prostredie je podľa Hirmana zanedbateľný alebo takmer žiadny. „Hocikto si môže pozrieť ťažobné sondy na Záhorí alebo na východnom Slovensku a ani nezaregistruje, že tam nejaká ťažba plynu je,“ dodáva.

Podľa energetického experta je kombinácia úspor, energetickej efektívnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov ako je bioplyn, biomasa či geotermálna energia spolu s podporou domácej ťažby plynu zásadnou a jedinou reálnou cestou, ako čo najrýchlejšie a najlacnejšie obmedziť v slovenských podmienkach dovoz enormne drahého ruského plynu.

Lokálna ťažba ovplyvňuje život ľudí, ktorí žijú v jej okolí, ako aj životné prostredie, upozorňuje organizácia Greenpeace. „Ako príklad môžeme uviesť holandské mesto Groningen, v ktorom sa tento rok skončí ťažba plynu, a to najmä pre zemetrasenia, ktoré ťažba spôsobovala, a ktoré zničili domy a majetok ľudí žijúcich v okolí miesta ťažby,“ tvrdí Dorota Osvaldová, koordinátorka klimatickej kampane Greenpeace Slovensko.

Plyn je navyše fosílne palivo a je jednou z príčin klimatickej krízy. Pri jeho spaľovaní sa do atmosféry dostáva oxid uhličitý. Navyše sa pri ťažbe, preprave a skladovaní plynu uvoľňuje nebezpečný a neviditeľný skleníkový plyn – metán, ktorý dokáže v rozmedzí 20 rokov otepliť našu planétu až 82,5-krát viac ako spomínaný oxid uhličitý.

Organizácia Greenpeace nedávno upozornila na neviditeľné emisie metánu unikajúce z kritickej plynovej infraštruktúry na Slovensku. Zachytila ich pomocou špeciálnej infračervenej kamery. „Poskytli sme tak verejnosti aj politickým predstaviteľom viditeľné dôkazy toho, ako plyn svojimi emisiami metánu prispieva k prehlbovaniu klimatickej krízy,“ dodáva Osvaldová.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #tažba