Slovensko našlo nové ložiská plynu. Koľko ho vieme vyťažiť a kde sa ukrýva?

Ruský prezident Vladimir Putin škrtí dodávky plynu do Európy. Európske štáty preto v súčasnosti hľadajú alternatívne dodávky a zdroje vzácnej suroviny. Vlastné ložiská má aj Slovensko. Podľa spoločnosti Nafta, ktorá sa zaoberá prieskumom a ťažbou plynu, sa dá ťažba zvýšiť v našich končinách až do 10 percent ročnej spotreby. Domáca ťažba plynu v súčasnosti predstavuje len jedno percento celkovej ročnej spotreby.

20.06.2022 17:11
Plyn Foto: ,
debata (94)

Oblasť relatívne nových ložísk sa nachádza neďaleko Trnavy a jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice, v blízkosti obcí Červeník, Malženice a Žlkovce. Je to oblasť takzvaného trnavského zálivu, konkrétne juhovýchodné svahy a severozápadné svahy blatnianskej priehlbiny.

Výhodou tejto lokality je relatívne vysoký stupeň vrtnej preskúmanosti. „V oblasti Malženice sa objem odhaduje na približne 2 miliardy kubických metrov zemného plynu,“ tvrdí hovorkyňa Nafty Martina Štecová. Presný odhad bude možný až priamo pri vrtných a ťažobných aktivitách. Bude to však určite omnoho viac ako pri iných ložiskách plynu na Slovensku.

Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Čítajte viac Rusko pritvrdzuje a sprísňuje dodávky plynu do EÚ. Situáciu môže ešte zhoršiť odstávka najväčšieho plynovodu do Európy

„Za predpokladu splnenia všetkých zákonom stanovených náležitostí sme schopní začať s ťažbou zemného plynu približne do 2 až 3 rokov, pričom samotné vŕtanie vrtov vieme začať do niekoľkých mesiacov,“ tvrdí Štecová. Navýšenie ťažby plynu na Slovensku by si však vyžadovalo aj investície. Tie Nafta odhaduje v objeme niekoľkých desiatok miliónov v závislosti od veľkosti projektu a potvrdení ich predpokladov zo seizmických meraní.

Na jednej strane tu teda máme situáciu, keď Putin využíva aj naše peniaze za dodávky plynu či ropy z Ruska na vojenskú agresiu na Ukrajine. Každý ušetrený kubík plynu aj napríklad z domácich ložísk by preto znamenal, že ruský režim bude mať menej zdrojov na agresiu na Ukrajine.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty

Na druhej strane jeden z najdôležitejších argumentov, prečo do takýchto nových projektov neinvestovať, je, že si nemôžeme dovoliť otvárať nové ťažobné polia fosílnych palív kvôli ochrane klímy či životného prostredia. Proti otváraniu nových ťažobných polí sú nielen aktivisti, ale aj miestni obyvatelia, ktorí nechcú žiť v blízkosti ťažobných zariadení. Proti novým vrtom spisujú petície.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #tažba