Na jedno tankovanie zľava 5 až 10 eur. SaS predstavila návrh zlacnenia palív

„Bohatý štát, ktorý vďaka inflácii a oživeniu spotreby prišiel k dodatočným daniam (+10+5 = 15 mil. eur mesačne) ako slepé kura k zrnu, by sa mal podeliť s platiteľmi a hlavne chudobným uľaviť nižšou daňou (8 mil. eur na spotrebnej dani a DPH), nie ju držať najvyššej úrovni v regióne," argumentuje na sociálnej sieti poslanec SaS Marián Viskupič.

30.05.2022 18:52
Marián Viskupič Foto: ,
Marián Viskupič
debata (18)

Viskupič zverejnil na sociálnej sieti návrh, ktorý ponúkajú koaličným partnerom. „Na kompenzovanie nárastu konečných cien palív sme navrhli zníženie DPH (potreba individuálnej výnimky EK, odmietnuté ministrom financií). Ako ďalšiu možnosť sme navrhli a v súčasnosti diskutujeme o znížení spotrebnej dane," konkrétne:

  • na benzín z 51,4 centa na 43 centov/1liter
  • na naftu z 36,8 centa na 34 centov/1liter

Viskupič tvrdí, že v oboch prípadoch má EÚ stanovený limit (minimálnu spotrebnú daň) na úrovni 36 centov pre benzíny a 33 centov pre naftu.

Poslanec pritom argumentuje tým, že v stredoeurópskom regióne má Slovensko dlhodobo najvyššiu spotrebnú daň na benzín a ako jediné v regióne neprijalo žiadnu kompenzáciu.

Na 100 litroch paliva by po prijatí návrhu podľa prepočtov poslanca spotrebiteľ ušetril 10 eur, pri menšej nádrži malých áut pri natankovaní 50 litrov by jednorázovo ušetril 5 eur.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zľava #palivá #tankovanie