Zľavy z účtov aj znižovanie daní. Takto pomáhajú s cenami palív štáty EÚ

Koaličná rada dnes rokuje o návrhoch strany SaS na zníženie koncových cien pohonných hmôt pre ľudí. Prinášame prehľad spotrebnej dane na palivá v EÚ a opatrení, ktoré ďalšie európske krajiny prijali na zmiernenie zdražovania benzínu a nafty.

24.05.2022 14:51
benzin, phm, slovnaft, tankovanie Foto: ,
debata (2)

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vysvetlil, že k posunu hlasovania o špeciálnej dani na ruskú ropu pre Slovnaft na stredu doobeda došlo preto, že najskôr chcú na koaličnej rade prerokovať návrhy na zľavy z palív pre ľudí. „Prichádzame s dvoma návrhmi. Prvým je zníženie DPH na 8 percent. To pomôže len ľuďom, podnikatelia DPH neplatia. Ak by to podporu nezískalo, máme aj druhý návrh, znížiť spotrebnú daň na palivá,” vymenoval Sulík. Aktuálna cena na slovenských čerpačkách je takmer 1,8 eur za liter benzínu či nafty.

Richard Sulík Čítajte viac Nižšia DPH alebo nižšia spotrebná daň. Ako by klesla cena benzínu a nafty? Koalícia stále rokuje

Ako funguje spotrebná daň v Európe

Pravidlá EÚ o spotrebnej dani sa vzťahujú na všetky energetické produkty používané na vykurovanie a dopravu, ako aj na elektrinu.

Krajiny EÚ sa dohodli na spoločných pravidlách EÚ s cieľom zabezpečiť, aby sa spotrebné dane uplatňovali rovnakým spôsobom a na rovnaké produkty všade v Únii. Napríklad uplatnením aspoň minimálnej sadzby spotrebnej dane.

Cieľom je predísť narušeniam obchodu na jednotnom trhu, zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž medzi podnikmi a znížiť administratívne zaťaženie spoločností.

Aktuálna minimálna úroveň spotrebnej dane v EÚ je 35,9 centa na liter bezolovnatého benzínu.

Na Slovensku aktuálne platí sadzba 51,4 centa za liter benzínu. V rámci Európskej únie je najvyššia v strednej Európe. Napríklad v Rakúsku a Česku je spotrebná daň na liter približne 48 centov, v Poľsku 37 centov a v Maďarsku 34 centov, čo je zároveň najnižšia sadzba v EÚ. Najvyššiu majú v Holandsku (81) a Taliansku (73).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #benzín #nafta #palivá