Nižšia DPH alebo nižšia spotrebná daň. Ako by klesla cena benzínu a nafty? Koalícia stále rokuje

V hre o ceny benzínu a nafy sa opäť premiešali karty. Verdikt, či vláda zdaní Slovnaft a aké kompenzácie za to ponúkne šoférom, stále visí vo vzduchu. Strana SaS po tom, čo minister financií Igor Matovič (OĽaNO) odmietol ich návrh znížiť DPH na palivá, prišla s novým nápadom. Pred utorkovým hlasovaním priniesli na stôl ďalšiu variantu - vybraté peniaze z dane pre Slovnaft by chceli znížiť spotrebné dane na palivá.

24.05.2022 17:00
Richard Sulík Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík
debata (10)

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vysvetlil, že k posunu hlasovania na stredu došlo preto, že najskôr chcú na koaličnej rade prerokovať návrhy na zľavy z palív pre ľudí. „Prichádzame s dvoma návrhmi. Prvým je zníženie DPH na 8 percent. To pomôže len ľuďom, podnikatelia DPH odrátajú. Ak by to podporu nezískalo, máme aj alternatívny návrh, znížiť spotrebnú daň na naftu a benzín,” vymenoval Sulík.

Parlament preto v utorok o extra dani pre bratislavskú rafinériu nehlasoval a namiesto toho sa v utorok večer zíde koaličná rada. „Preto sme aj požiadali o odloženie hlasovania. Musíme si k tomu sadnúť a povedať, kam by tá daň mala ísť,“ povedal šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoš.

Pozrite si reakciu Michala Šipoša:

benzin, phm, slovnaft, tankovanie Čítajte viac Zľavy z účtov aj znižovanie daní. Takto pomáhajú s cenami palív štáty EÚ

DPH narazila na Brusel

Ministerstvo financií prvý návrh šéfa SaS Richarda Sulíka na zníženie DPH podporiť nechce. Tvrdí, že predpisy EÚ neumožňujú zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na motorové palivá, preto nemôže súhlasiť s návrhom SaS využiť mimoriadne zdanenie spracovania ruskej ropy na zníženie DPH, povedal na pondelkovej tlačovej konferencii minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Strana Sme rodina sa však v utorok vyjadrila, že sú ochotní podporiť aj návrh SaS na 8-percentnú DPH z tankovania, ktorú v pondelok minister financií Igor Matovič odmietol. „Každá iniciatíva, ktorá by viedla k zníženiu ceny benzínu je vítaná. Len to musí prejsť určitým konsenzom," odkázala hovorkyňa Sme rodina Linda Tribusová.

Aktuálna výška spotrebnej dane za palivá

motorový benzín v závislosti podľa druhu:

  • vo výške 51,4 centov za liter,
  • vo výške 59,7 centov za liter,

stredný olej (napr. letecký benzín) vo výške 48,1 centov za liter,

plynový olej (motorová nafta) vo výške 36,8 centov za liter,

vykurovací olej vo výške 11,1 centov za kilogram.

Zdroj: Finančná správa

Predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) spresnil, že v prípade spotrebnej dane určite nebude potrebný súhlas Bruselu, ani nie je v rozpore s pravidlami Európskej komisie. Aktuálna minimálna úroveň spotrebnej dane v EÚ je 35,9 centa na liter bezolovnatého benzínu. Na Slovensku aktuálne platí sadzba 51,4 centa za každý liter benzínu.

„Neprekračujeme ním Európou stanovené minimálne sadzby, dá sa to jednoducho zvládnuť. Pri nafte by to boli 3 až 4 centy na liter, pri benzíne je to výraznejšie, aj s DPH by to mohlo byť asi 10 centov na liter,” povedal v rádiu Expres. Zníženie palivovej DPH z 20 na 8 percent by cenu paliva aktuálne znížilo o asi 18 až 19 centov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ropa #Slovnaft