Pre neplatenie rubľami nebudú prerušené dodávky plynu, tvrdí Galek

Ak Slovensko nezaplatí za ruský plyn rubľami, nebudú mu prerušené dodávky plynu. Podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka to potvrdzuje list, ktorý Slovensko dostalo od ruskej strany vo štvrtok minulý týždeň. Slovensko čaká najbližšia platba za dodávky ruského zemného plynu 20. mája.

12.05.2022 12:08
karol galek mh sr energetika Foto: ,
Na snímke štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.
debata (64)

Platby v rubľoch

„Ten list hovorí v zásade o tom, že ak by banka nebola schopná urobiť transakciu (výmenu eur za ruble – pozn. red.), tak tok plynu bude zachovaný, a teda za úhradu platby sa bude považovať už to prijatie platby v eurách. Zmluvné podmienky teda zostávajú zachované,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede Galek.

Podľa neho ide o pozitívnu správu pre Slovensko. „Je to minimálne pozitívna správa v tom duchu, že kvôli tomuto (platby v rubľoch za plyn – pozn. red.) nebude zastavený tok plynu. Takisto to môže mať pozitívny vplyv na trhové ceny plynu,“ konštatoval Galek.

Ďalší tanker s plynom

Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP) sa už podarilo nakúpiť dva tankery so stlačeným plynom LNG. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek na štvrtkovej tlačovej besede prezradil, že onedlho by malo mať Slovensko k dispozíciu ďalší plyn z tankera.

„Ďalšia loď príde v priebehu najbližších dní. Nechcem predbiehať, bude to určite medializované,“ podotkol Galek. Štátny SPP podľa neho zmluvne zabezpečil ďalší plyn z ťažobných polí v Severnom mori, ktorý bude mať Slovensko k dispozícii už 1. júna.

plyn, plynovod, plynárne Čítajte viac Ceny plynu strmo vzrástli pre obavy o dodávky z Ruska. Vzostupný trend bude pokračovať, tvrdia analytici
64 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #dodávky #Galek