Pokračovanie článku: Do platby Gazpromu ostáva 22 dní. Sulíkov tajomník: Účty v rubľoch nariadil Putin

Zásobníky sa priebežne plnia

Ďalšou veľkou témou stretnutia bol stav tokov plynu a naplnenosti zásobníkov. V tomto prípade sú však informácie voľne dostupné pre celú verejnosť. Eustream uviedol, že problémy s dodávkami zemného plynu z Ruska na Slovensko momentálne neeviduje. „Preprava zemného plynu cez územie Slovenska pokračuje podľa požiadaviek zákazníkov. To isté platí aj pre prepravu do domáceho bodu, ktorá sa stabilne pohybuje okolo 11 miliónov metrov kubických za deň,“ povedal hovorca Eustreamu Pavol Kubík. Zásoby sú témou ostrejších diskusií. Európska stratégia žiada, aby do jesene štáty naplnili zásobníky na 80 percent.

To však minister hospodárstva Richard Sulík v stredu označil na absolútny nezmysel. Dôvodom je, že Slovensko skladuje zemný plyn v zásobníkoch, ktoré majú omnoho väčšiu kapacitu ako mnohí naši európski susedia. Podľa aktuálnych údajov sú dnes naplnené na 20 percent.

„To je však iba komerčná kapacita. Začali sme s väčším plnením zásobníkov, ďalších aktuálne 14 percent v zásobníkoch tvorí rezerva, takzvaný štandard bezpečnosti dodávok, ktorý je určený ako poistka pre domácnosti a zraniteľných odberateľov, keby došlo k výpadku,” vysvetlil Galek a pripomenul, že na Slovensko smeruje aj ďalší tanker so skvapalneným plynom z USA, ktorý rezervy ešte navýši.

Potvrdil to aj Prokypčák. „Tanker z USA so skvapalneným plynom pre náš odber je už v Stredozemnom mori. Pristavený bude 1. mája,” informoval s tým, že dodávky z Ruska momentálne pokračujú každodenne v nezmenenom režime. Zásoby v prípade odstrihnutia máme podľa neho určite viac ako na tri mesiace. „Situácia dnes vyzerá podstatne lepšie ako 24. februára. Obchodníci hľadajú riešenia, čo bolo kedysi zdanlivo nemožné, sa realizuje," vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Gazprom #vojna na Ukrajine #ruble