Pokračovanie článku: V energiách nastala mimoriadna situácia. Regulátor chystá zásah, ktorý nemá obdobu

Komisia predstavila prvé riešenia

Európska komisia zverejnila dňa 23.3.2022 sta­novisko k súčasnej situácii na globálnych a európskych trhoch s energiami, ktoré prechádzajú v súčasnosti turbulentným vývojom. Predstavila súbor návrhov na prijatie rýchlych opatrení, ktoré by mohli viesť k zabezpečeniu dodávok energie na budúcu zimu a zároveň zmierniť tlak na ceny s vysokým dopadom na všetkých účastníkov trhu.

„Globálne a európske trhy s energiou prechádzajú turbulentnými časmi, najmä od ruskej invázie na Ukrajinu. Európa musí prijať rýchle opatrenia na zabezpečenie našich dodávok energií na ďalšiu zimu a na zmiernenie tlaku vysokých účtov za energie na našich občanov a podniky. Dnešné návrhy sú ďalším výsledkom nášho intenzívneho úsilia v tejto oblasti,“ vyhlásila komisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

Komisia včera predložila návrh zákona, ktorým sa zavádza povinnosť naplniť zásobníky plynu na minimálne 80 % na ďalšiu zimu s cieľom zaistiť bezpečnosť dodávok energií. Táto úroveň sa v nasledujúcich rokoch zvýši na 90 %. Komisia okrem toho v reakcii na obavy týkajúce sa pretrvávajúcich vysokých cien energií prijala oznámenie, v ktorom sa stanovujú možnosti trhovej intervencie na európskej a vnútroštátnej úrovni a posudzujú sa výhody a nevýhody každej z nich.

Partnerstvá EÚ s tretími krajinami zamerané na kolektívny nákup plynu a vodíka môžu podľa Komisie zlepšiť odolnosť a znížiť ceny. Komisia preto ohlásila, že je pripravená zriadiť pracovnú skupinu pre spoločný nákup plynu na úrovni EÚ.

Ako chce Európska komisia skoncovať s ruským plynom
  • Návrh Európskej komisie zavádza členským krajinám povinnosť do 1. novembra 2022 zabezpečiť minimálnu úroveň skladovania plynu na 80 % kapacity ich zásobníkov. Táto úroveň sa v nasledujúcich rokoch zvýši na 90 %.
  • Prevádzkovatelia zásobníkov by mali nahlasovať úrovne plnenia vnútroštátnym orgánom a tie budú podávať správy na mesačnej báze eurokomisii.
  • EK je pripravená vytvoriť pracovnú skupinu pre spoločné nákupy plynu na úrovni EÚ. Partnerstvá EÚ s tretími krajinami na hromadný nákup plynu a vodíka môžu zlepšiť odolnosť EÚ a znížiť ceny energií.
  • Spoločný dopyt pracovnej skupine uľahčí prácu a posilní medzinárodné kontakty EÚ s dodávateľmi, čo pomôže zabezpečiť dovoz za dobré ceny ešte pred budúcou zimou.
  • Komisia zdôraznila, že zásobníky plynu sú kritickou infraštruktúrou. Nová povinná certifikácia pre všetkých prevádzkovateľov zásobníkov má zabrániť možným rizikám vyplývajúcim z vonkajších vplyvov na kritickú skladovaciu infraštruktúru. Znamená to, že necertifikovaní prevádzkovatelia sa budú musieť vzdať vlastníctva alebo kontroly nad zásobníkmi plynu v EÚ.
  • S cieľom podnietiť opätovné napĺňanie zásobníkov plynu v EÚ eurokomisia navrhuje zaviesť 100-percentnú zľavu z taríf za prepravu na základe kapacity na vstupných a výstupných bodoch zásobníkov.
  • O návrhoch EK budú diskutovať šéfovia vlád a štátov EÚ na tohtotýždňovom summite v Bruseli (24. – 25. 3.)

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #ceny plynu #vojna na Ukrajine #ceny elektriny