V energiách nastala mimoriadna situácia. Regulátor chystá zásah, ktorý nemá obdobu

„Z dôvodu agresie na Ukrajine sa Slovensko v oblasti energetickej bezpečnosti nachádza vo veľmi zložitej situácii a úrad analyzuje všetky možnosti vrátane prípadného bezprecedentného zavedenia inštitútu mimoriadnej regulácie v krajine,“ vyhlásil predseda úradu Andrej Juris.

24.03.2022 11:01
Andrej Juris Foto: ,
Na snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris.
debata (102)

Dôvodom je aktuálna situácia na trhu s energiami. Ceny prudko rastú, hovorí sa, že trh s elektrinou a plynom priam kolabuje. Dodávatelia neumožňujú neregulovaným zákazníkom ako sú firmy či mestá zazmluvniť si dodávku elektriny a plynu formou fixnej ceny.

Ďalším prípadom sú firmy, ktoré mali uzatvorenú zmluvu na dodávku elektriny na tento rok za pevnú cenu, aj tak však dodávateľ žiada zvýšenie poplatkov kvôli mimoriadnej situácii, inak ich odpojí. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) majú zas problém, že ich dodávateľ vyhlásil, že sa ocitol v situácii, keď je pre „vyššiu moc“ nemožné im dodať zazmluvnené energie, lebo ich nakúpili z Bieloruska, no po vzniku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine nebol partner ďalej schopný dohodnutý kontrakt plniť.

Denník Pravda oslovil preto regulačný úrad s otázkou, či a ako môže konať. „Kompetencie úradu ako národného regulátora sú presne vymedzené platnou legislatívou. Úrad najmä reguluje a určuje maximálne ceny za dodávku elektriny odberateľom elektriny v domácnosti a malým podnikom, čo je koncový odberateľ elektriny mimo domácnosti s ročnou spotrebou elektriny najviac 30 000 kWh za predchádzajúci rok," odpovedal hovorca úradu Radoslav Igaz.

Igaz tiež uviedol, že podľa platnej legislatívy Slovenska nie je v kompetencii ÚRSO zasahovať alebo vstupovať do obchodných vzťahov medzi dodávateľom a odberateľom a s tým spojených cenových náležitostí. Obchodné vzťahy je možné riešiť prostredníctvom SOI, Rozhodcovského súdu SOPK alebo riadnym súdnym konaním. Ak sa však v týchto zmluvách a vzťahoch aj na neregulovanom trhu vyskytnú nezákonné praktiky, ktoré spadajú pod zákonnú pôsobnosť úradu, vtedy úrad zasahuje.

Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Čítajte viac Zbohom plyn od Putina. Komisia ukázala, ako sa zbaviť závislosti od Kremľa

Zákon ale tiež dáva Úradu pre reguláciu sieťových odvetví mandát na zavedenie špeciálnej regulácie v situáciách, keď na trhu hrozí nedostatok elektriny či plynu. To sa podľa regulátora deje aj teraz.

„Inštitút mimoriadnej regulácie zastrešuje ustanovenie § 16 zákona o regulácii, pričom základné podmienky aktivácie mimoriadnej regulácie sú špecifikované v § 16 ods. 1 zákona o regulácii, pričom platí, že mimoriadnu reguláciu môže úrad vykonať len po predchádzajúcom prerokovaní s Európskou komisiou (EK)," spresnil Juris.

V tejto súvislosti preto ÚRSO podnikne ďalšie kroky až po záveroch z aktuálneho summitu Rady na úrovni premiérov, kde má EK predstaviť ďalšie opatrenia na posilnenie bezpečnosti dodávok energie a na elimináciu negatívnych dopadov vysokých cien energií.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #ceny plynu #vojna na Ukrajine #ceny elektriny