Návrat k uhliu, stiahnuté kúrenie. Tri scenáre Európy bez ruského paliva

Odkedy americký prezident Joe Biden ohlásil, že USA chce uvaliť na ruské palivá bojkot, cena zemného plynu kolíše v pásme od 170 eur až po rekordných pondelkových 345 eur za megwatthodinu. Pre porovnanie: slovenské domácnosti platia tento rok v regulovaných cenách za komoditu niečo cez 20 eur za megawatthodinu. Európa preto hľadá cesty, ako svojim obyvateľom poistiť bezpečné a dostupné dodávky energií.

09.03.2022 16:13
Ukrajina, plyn Foto: ,
Ilustračné foto
debata (99)

Severomorská ropná zmes Brent sa predáva za 131,08 dolárov (120,35 eura) za barel, v pondelok bola na takmer 140-dolárovej úrovni. A analytici Bank of America a JP Morgan odhadujú, že môže rásť až do úrovne 200 dolárov za barel.

Konflikt sa dotýka aj Slovenska. Moskva totiž nenechala na seba čakať a revanšovala sa vlastnými hrozbami – vicepremiér Alexander Novak v ruskej televízii vyhlásil, že federácia preruší dodávky plynu, ktorý do Nemecka a následne do zvyšku Európy prúdi plynovodom Nord Stream 1. To je podľa analytikov väčší problém – Európa kupuje z východu omnoho viac fosílnych palív ako USA či Británia.

„Ruská hrozba, že zavrie kohútiky, je adresovaná hlavne Európanom,” hovorí analytik Ján Pišta z JPX. „Ako EÚ musíme predbehnúť Putina a pripraviť sa na zastavenie dodávok z ich strany. Ak by sme to neurobili, mohli by byť následky pre nás fatálne,” pridáva sa expert na energetiku Karel Hirman. Ak sa však podľa neho proaktívne pripravíme, budeme vedieť tejto hrozbe čeliť.

Čo môže robiť Európa, ak príde o ruské dodávky

  • obmedziť prevádzku priemyslu (u nás najmä Duslo Šaľa a Slovnaft)
  • aktivovať zastavené uhoľné elektrárne, ktoré nahradia plynové. Nemecko by nemalo odstaviť zvyšné 3 jadrové bloky. Tie nedávno odstavené už oživiť nedokáže
  • prijať regulačné opatrenia a snažiť sa šetriť spotrebu plynu všade tam, kde to je len trochu možné
    • znížiť dodávky tepla tak, aby obydlia boli vykurované na nižšiu teplotu
  • z dlhodobého hľadiska podporovať výstavbu OZE, vodík, biometán a podobné projekty, ktoré tiež umožnia ušetriť spotrebu plynu
  • stavať LNG terminály a posilniť plynovú infraštruktúru tak, aby bolo možné vo veľkých objemoch prepravovať plyn aj v smere západ – východ

Zdroj: Ján Pišta, JPX

Západ hľadá riešenia

Od začiatku týždňa preto medzinárodné think-tanky, organizácie aj inštitúcie prichádzajú s návrhmi, ako vplyv Ruska na európsku energetiku oslabiť.

Európska komisia (EK) preto v utorok predstavila plán pod názvom REPowerEU. Ide o mapu, ako dosiahnuť v Európe nezávislosť od ruského plynu a ďalších fosílnych palív do roku 2030. Plán je postavený na diverzifikácii dodávky plynu, urýchlení zavádzania obnoviteľných plynov, vodíka, či nahradení zemného plynu ako zdroja vykurovania a výroby elektriny. Komisia prepočítala, že už len do konca roka tak vie Únia znížiť spotrebu ruského plynu o dve tretiny.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #zemný plyn #vojna na Ukrajine