Diabolská jazda. Takto letia nahor ceny plynu, ropy, zlata, hliníka a pšenice (+ grafy)

Vojna ženie ceny energetických komodít, drahých kovov aj agro komodít vysoko na úrovne, ktoré boli iba prednedávnom nevídané. „Bude treba nervy zo železa v časoch extrémnej volatility,“ vyhlásil analytik Daniel Briesemann z banky Commerzbank pre Reuters.

09.03.2022 12:15
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (239)

Pokračujúca vojna na Ukrajine však naďalej predstavuje riziko ohrozujúce ruské dodávky. Spojené štáty v utorok zakázali dovoz ruskej ropy aj skvapalneného plynu. Sčasti sa k nim pripojila aj Británia, ktorá však zo zákazu vynechala plyn.

Rusko a Ukrajina sú dôležití exportéri vzácnych surovín. Rusko je tretím najväčším svetovým producentom ropy, druhým najväčším producentom zemného plynu a patrí medzi päť najväčších výrobcov ocele, niklu a hliníka. Je tiež najväčším vývozcom pšenice na svete. Ukrajina je kľúčovým producentom kukurice, pšenice, slnečnice a patrí k 10 najväčším producentom cukrovej repy, jačmeňa, sóje a repky.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Vojna udrela na forint, zlotý či korunu a výrazne sa oslabujú. Slováci na nákupoch za hranicami ušetria

Ceny plynu na pražskej burze, od ktorej sa vyvíjajú aj koncové ceny pre slovenské domácnosti, pokračujú v raste nahor. V utorok stála jedna megawatthodina takmer 84 eur.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #pšenica #vojna na Ukrajine