Ceny plynu v Európe prepisujú historické rekordy. Nemám slov, reaguje analytik

Cena zemného plynu pre európsky trh vo virtuálnom obchodnom uzle TTF v Holandsku v pondelok ráno prudko vyskočila. V jednej chvíli sa vyšplhala až na 345 eur za megawatthodinu, neskôr klesla na 270 eur.

07.03.2022 11:14
Ropa, Ukrajina Foto:
debata (118)

Ceny reagujú na vojnu na Ukrajine a obavy o dodávky ropy či plynu z Ruska. Zo Spojených štátov sa ozývajú hlasy o zastavení ruských dodávok ropy. Medzi európskymi lídrami je to tiež horúca téma. O eventuálnom zastavení strategických energetických dodávok z Ruska hovoria už aj slovenskí politici.

Putin Čítajte viac Heger, Matovič aj Čaputová hovoria o konci ruskej ropy a plynu. V Európe sa už o tom diskutuje, akú máme alternatívu?

Sankcie dodávky energií obchádzajú

„Nemám slov,“ reagoval podľa spravodajského portálu Bloomberg na vývoj ceny plynu komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen. Dodávky plynu cez Ukrajinu pritom v nedeľu ostali nezmenené a podľa agentúry Interfax zodpovedal dlhodobému kontraktu. V pondelok vzrástli aj ceny ropy. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, v pondelok ráno zdražela o 12,18 dolára na 130,29 dolára za barel.

Západné sankcie zatiaľ dodávky ropy a zemného plynu z Ruska obchádzajú. Šéf najväčšej ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko však minulý týždeň uviedol, že západné krajiny by mali prestať od Ruska ropu a plyn kupovať.

Koľko stojí vojna?

Profesor vojnových štúdií na London King's College Lawrence Freedman odhaduje, že ruské náklady na vojnu predstavujú vyše miliardu dolárov za deň. Na porovnanie, ruské príjmy z ropy a plynu vlani predstavovali 250 miliárd dolárov. „Pri súčasných cenách by mohli byť až okolo 400 miliárd dolárov,“ odhaduje ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

Podľa neho z toho vyplýva, že aj pri zavedení embarga má Rusko prostriedky na vojnu napríklad na celý tento rok. Sankcie krajinu síce budú ekonomicky veľmi bolieť a budú zvyšovať frustráciu ruského obyvateľstva, avšak neznamenajú, že Rusku dôjdu peniaze na vedenie vojny, dodáva Kovanda.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #vojna na Ukrajine