Heger, Matovič aj Čaputová hovoria o konci ruskej ropy a plynu. V Európe sa už o tom diskutuje, akú máme alternatívu?

Najprv zmrazenie devízových rezerv ruskej centrálnej banky, potom tvrdé sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a kľúčových predstaviteľov jeho režimu, odchod veľkých firiem z Ruska a koniec finančných transakcií od platobných spoločností Visa a Mastercard. Aké postihy budú nasledovať? Otvorene sa spomína bojkot ruskej ropy a zemného plynu od ktorých sú doslova závislé niektoré európske štáty.

06.03.2022 16:19
Putin Foto: ,
Vladimir Putin v televíznom prenose počas vztyčovania vlajky na novom ruskom trajekte v severnom Rusku v prezidentskej rezidencii Novo Ogarjovo pri Moskve v Rusku 4. marca 2022.
debata (219)

Každé euro, dolár či libra za liter ruskej ropy totiž smerujú do ruského štátneho rozpočtu, ktorý financuje vojenskú mašinériu a jej agresívnu inváziu na Ukrajinu.

putin Čítajte viac Top 5 správ týždňa: Rusom ostáva voziť sa Ladou či telefonovať cez Huawei a kto sú najväčšie ryby na sankčnom zozname

Na Slovensku o tom otvorene hovorí premiér Eduard Heger aj minister financií Igor Matovič (obaja OĽaNO). Heger tvrdí, že na stole je zastavenie dodávok energií z Ruska. „Štyridsať percent plynu, ktorý spotrebuje Európa, ide priamo z Ruska. Takže, áno, toto je na stole a budeme sa o tom baviť aj v najbližších dňoch v rámci európskych lídrov,“ vyhlásil premiér v sobotu v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Koniec ruskej ropy a plynu je bezpečnostná otázka

Zásob kľúčových surovín máme podľa neho dosť. O tejto téme diskutoval aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Otázkou bude, ako zabezpečiť energetickú bezpečnosť na ďalšiu zimu. „Zvládneme to, už sme o tom diskutovali na vláde, máme pripravené alternatívne plány. V rámci Európy by sme to tento rok do jesene bez problémov vedeli zvládnuť. Diskusia sa uberá skôr z hľadiska strategickej závislosti, čiže ako ju zmeniť,“ povedal Heger.

Russia Ukraine Explainer Čítajte viac Putin pumpuje do vojny miliardy. Našimi platbami za energie rastie aj jeho rozpočet

Minister financií v nedeľu zase vyhlásil, že Putin „ukradol Slovákom z peňaženiek jednu až dve miliardy eur“. Tie plánovala vláda použiť na kompenzácie vyšších cien energií, dodal Matovič.

Dodávky ropy na Slovensko prúdia aj naďalej, pričom zásoby máme na 100 dní. Takisto plynu na koniec vykurovacej sezóny a aj na dlhšie obdobie je dosť, ubezpečil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podľa čísiel Eurostatu Slovensko dováža z Ruska 85 percent svojej spotreby zemného plynu a sme štvrtou najzávislejšou krajinou z pohľadu členských krajín EÚ. Čo sa týka závislosti od ruskej ropy, až 100 percent jej dovážame z Ruska, čo nás radí na prvé miesto z pohľadu závislosti. Moskva výrazne profituje z vývozu týchto dvoch komodít, ktoré tvoria takmer polovicu príjmov štátneho rozpočtu.

Vladimír Slugeň Čítajte viac Expert na jadrovú energiu: Poškodenie Záporožskej elektrárne by spôsobilo problémy Ukrajincom, ale aj Rusom

Prezidentka Zuzana Čaputová hovorí, že máme zásoby asi na rok. „Je to možné,“ zareagovala na otázku, či sa Slovensko môže odstrihnúť od ruských energetických komodít. Zatiaľ sa o tom debatovalo iba v teoretickej rovine, no teraz už je to skutočná a naliehavá debata. „Financujeme Rusku vojnu. Treba mu prestať prilievať peniaze. Je to náš bezpečnostný záujem,“ vyhlásila Čaputová v relácii TV Markíza Na telo. Podľa nej je to však beh na dlhú trať, no je potrebné spraviť prvý krok. Pripustila, že dôsledkom môže byť zvýšenie účtov za energie. Európski predstavitelia o tom už živo diskutujú, dodala Čaputová.

Naopak, predseda Smeru Robert Fico hovorí, že odstrihnutie sa od ruských palív by prinieslo obrovské zdražovanie. „Pre Spojené štáty americké je zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruska do Európy výhra na všetkých frontoch. Pre Európu, a osobitne závislé Slovensko, čistá katastrofa. Prudké zdražovanie všetkého, znižovanie výkonnosti ekonomiky, znižovanie životnej úrovne,“ vyhlásil Fico.

Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko sa zvýšili, hovoria dáta prepravnej spoločnosti Eustream. Kým v polovici februára boli dodávky plynu cez Veľké Kapušany na úrovni necelých 30 miliónov kubických metrov denne, koncom februára to už bola v objeme 80 miliónov kubíkov denne. Prvé marcové dni bola preprava plynu na prepravnom bode Veľké Kapušany dokonca na úrovni viac ako 83 miliónov kubických metrov denne. Dosahuje tak približne minuloročné rekordy.

Rusko, rubeľ, Moskva Čítajte viac Rusi presadajú z Mercedesu do Lady. Západných firiem na odchode pribúda

O dostatočných dodávkach plynu ubezpečil v nedeľu aj jeho najväčší dodávateľ ruský Gazprom. „Gazprom uskutočňuje dodávky ruského plynu pre tranzit cez územie Ukrajiny v pravidelnom režime a v súlade s požiadavkami európskych zákazníkov,“ potvrdil v nedeľu hovorca gigantu Sergej Kuprijanov pre agentúru Interfax.

Nemci už aj učinili reálne kroky na to, aby sa osamostatnili od ruských surovín. V sobotu Berlín uviedol, že vybuduje terminál na skvapalnený zemný plyn na svojom pobreží Severného mora v meste Brunsbüttel. „Je nevyhnuté, aby sme čo najrýchlejšie znížili závislosť od ruského plynu vzhľadom na agresiu Moskvy,“ vyhlásil spolkový minister hospodárstva Robert Habeck. Skvapalnený plyn sa ľahšie prepravuje, čo umožňuje import z krajín, z ktorých nie je možný transport cez plynovod, ako sú USA alebo Katar. Nemecko pred ruským útokom na Ukrajinu dovážalo 55 percent plynu z Ruska cez plynovody.

Americká vláda už tiež rokuje s európskymi spojencami o potenciálnom zastavení dovozu ropy z Ruska. „Teraz diskutujeme s našimi európskymi partnermi a spojencami, aby sme preskúmali možnosť zákazu dovozu ruskej ropy,“ uviedol v nedeľu podvečer americký minister USA Antony Blinken pre CNN počas svojej pracovnej návštevy Moldavska.

Alternatíva je ropa z juhu

V súčasnosti prúdi na Slovensko ropa cez ropovod Družba. Akú máme alternatívu? Ide o takzvanú južnú trasu z ropovodu Adria, ktorý ide na Slovensko z Maďarska. Ide o prepojenie z chorvátskeho terminálu Omišajľ na ostrove Krk, kam môžu tankery privážať ropu z celého sveta.

Vladimir Putin Čítajte viac Aký bohatý je Putin? Je to ťažké zistiť, odhady hovoria o miliardovom majetku, oficiálne zarába vyše 100-tisíc za rok

Slovensko sa od plynovej krízy z roku 2009 snaží diverzifikovať trasy či zdroje plynu. A preto sa buduje nový plynovod aj zo severu – z Poľska. Ten by mal byť ukončený o niekoľko mesiacov. Uznávaný odborník na energetiku Karel Hirman hovorí, že závislosť od Ruska by sa dala znížiť napriek tomu, že v posledných rokoch rástla.

Upozorňuje však, že na jednej strane je Európa závislá od surovín z Východu, no Rusko je zase závislé od peňazí zo Západu. „Rusko v podstatnej miere závislé od predaja týchto surovín do EÚ: až 70 percent príjmov z exportu plynu pochádza od nás zákazníkov z EÚ a tento plyn Rusko nemôže predať inde, lebo všetky plynovody zo západnej Sibíri a z polostrova Jamal smerujú len do Európy,” dodáva.

© Autorské práva vyhradené

219 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine