Cenou za energetickú bezpečnosť EÚ bude návrat k uhliu, tvrdí analytik

Prechod na uhlie je zo všetkých možností najrýchlejší, zároveň je však silnou ranou pre životné prostredie.

04.03.2022 15:30
Nemecko elektrina uhlie koniec vláda dohoda Foto: ,
Uhoľná elektráreň a veterná turbína v nemeckom Gelsenkirchene.
debata (39)

Cenou za energetickú bezpečnosť Európskej únie bude pravdepodobne návrat k uhliu. Ako ďalej konštatuje akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry, prechod na uhlie je totiž zo všetkých možností najrýchlejší, zároveň je však silnou ranou pre životné prostredie. Jednou z možných stratégií by mohlo byť naviazanie spustenia uhoľných elektrární na implementáciu riešení pre ukladanie uhlíka.

„Závislosť Európy od ruského plynu a ropy oslabila európsku vojenskú flexibilitu. To je príčina, prečo sa energetická politika Európy v najbližších rokoch od základu zmení,“ uviedol Garnry. Terminály LNG a jadrové elektrárne sú dlhodobejšími riešeniami, kým projekty obnoviteľnej energie, ako je solárna a veterná energia, sú strednodobé riešenia, ktorých rozšírenie si vyžaduje čas a dodatočné náklady na zmiernenie výkyvov výroby.

Európske krajiny potrebujú doplniť zásoby zemného plynu pred budúcou zimou a Rusko v tom pravdepodobne nápomocné nebude. Nemecko uviedlo, že už buduje zásoby uhlia a predĺži životnosť uhoľných elektrární. „Mnoho plynových elektrární sa dá konvertovať na uhlie, takže znovuzrodenie uhlia v energetickej politike je v tomto historickom momente veľmi pravdepodobné,“ zhodnotil analytik.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #uhlie