Pokračovanie článku: Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Domácnosti sú zatiaľ uchránené

Vyššie účty domácností za plyn či elektrinu by už tento rok byť nemali, keďže sú štátom regulované. „Ak nedôjde k odstaveniu dodávok, okamžitý vplyv na domácnosti by mal byť nulový,“ ubezpečuje Semrič. Úplne iná situácia môže nastať v roku 2023, ak by eskalácia konfliktu pokračovala a ceny plynu a elektriny by na trhoch rástli. To by sa zrejme premietlo aj do faktúr slovenských domácností.

„Ak sa situácia neupokojí, môže sa to na cenách prejaviť,“ tvrdí Semrič s tým, že dnes by bolo veštením tvrdiť, ako presne. Cenníky pre domácnosti vypočítava slovenský Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vždy koncom roka.

Iná situácia je však pri slovenských firmách. Pri nich je dôležité, ako majú nastavené kontrakty. Ak si nakúpili plyn vopred, mali by byť uchránené od nárastov jeho ceny na trhu. Horšie na tom môžu byť tí, ktorí nakupujú na dennom trhu, kde ceny stúpli a väčšie zdraženie ešte môže prísť.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #vojna na Ukrajine