Ruská agresia tlačí ceny plynu hore. Čo sa stane v prípade útoku? Prví by boli na rane veľkí odberatelia

Plyn, ropa a jadrové palivo. Slovensko je životne závislé od dodávok nerastných surovín z Ruska. Plynom vykurujú svoje domácnosti slovenské rodiny, kľúčový je aj pre mnohé, i tie najväčšie, priemyselné fabriky. Z ropy zase vyrábame pohonné hmoty do našich vozidiel. Na jadrové palivo sú odkázané atómové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a v Mochovciach.

23.02.2022 19:33
debata (95)

Vpád ruských vojsk na východ Ukrajiny otvoril otázku energetickej bezpečnosti Slovenska a Európy. Naša krajina je významne závislá najmä od plynu. Približne 90 percent jeho spotreby pokrýva dovoz práve z Ruska.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Odborníci na energetiku tvrdia, že sme na výpadky tejto vzácnej komodity pripravení. „Slovenské plynárenstvo má už skúsenosti s podobnou situáciou z minulosti. Vieme zareagovať, sú pripravené postupy, čo robiť. Na rozdiel od poslednej plynovej krízy z roku 2009 sa Slovensko môže spoľahnúť aj na prepojenia s Českom či Maďarskom a onedlho aj s Poľskom,“ vysvetľuje situáciu výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

Rusko, Vladimír Putin Čítajte viac Ak Rusko vypne dodávky plynu, Slovensko zaplače najviac z únie. Životne odkázaní sme ešte na dve ďalšie suroviny

Najobávanejší scenár podľa analytikov hrozí vtedy, ak by Rusko podniklo na Ukrajinu oveľa väčší útok. Potom by mohlo dôjsť k obmedzeniu dodávok ropy aj plynu. „Hrozba by bola akútna zrejme až v prípade vypuknutia ostrého vojnového konfliktu,“ myslí si Kvasňovský. Ak by boli prerušené dodávky ropy, Slovensko má zásoby na 90 dní. Zásobníky plynu sú v súčasnosti naplnené na necelých 30 percent. Vlani o takomto čase to bolo asi 45 percent.

Obavy upokojoval aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Vo všeobecnosti môžem povedať, že plynu je v zásobníkoch dosť,“ povedal v stredu Sulík. Zároveň dodal, že Slovensko má pripravené krízové plány pre prípad výpadku dodávky kľúčových surovín z Ruska.

Odborníci dúfajú, že k väčšiemu vojenskému stretu nedôjde. Ak by sa predsa len dodávky kľúčových surovín prerušili, čo sa nedá nikdy vylúčiť, nasledoval by presný postup, ako s nimi nakladať.

„Zjednodušene povedané, najprv obmedzenia pocítia veľkí odberatelia plynu, ktorých neprerušený chod nie je pre spoločnosť nevyhnutný. Až na konci sú esenciálne, teda najpodstatnejšie, životne dôležité podniky a domácnosti,“ vysvetľuje odborník na energetiku Martin Semrič zo spoločnosti Magna Energia.

Následne možno očakávať ďalší nárast cien plynu, pretože by na trhu chýbal, a ten z mimoruských zdrojov by stúpol na hodnote. „Nie je totiž možné v krátkodobom horizonte výpadky z Ruska úplne nahradiť. Dôležité teda bude, či Rusi k tomuto kroku pristúpia, a ak áno, na ako dlho,“ uvažuje Semrič.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #vojna na Ukrajine