Pokračovanie článku: Riaditeľ plynárenského zväzu: Slovenské zásobníky sú plné už iba na 30 percent, na výpadky sme pripravení

V akom stave naplnenia sú aktuálne slovenské zásobníky a preprava/vyťaženosť kapacít?

V súčasnosti sú naplnené na necelých 30 percent. Vlani o takomto čase to bolo asi 45 percent. Vzhľadom na očakávané nadpriemerné teploty v najbližších týždňoch by Slovensko malo zvládnuť túto zimnú sezónu bez obmedzení.

Rusko, Vladimír Putin Čítajte viac Ak Rusko vypne dodávky plynu, Slovensko zaplače najviac z únie. Životne odkázaní sme ešte na dve ďalšie suroviny

Správa Európskej centrálnej banky na modelovom príklade obmedzenia ruských dodávok plynu o 10 percent ilustrovala možné ekonomické straty pre členské krajiny. Ukázalo sa, že Slovensko by najviac spomedzi všetkých krajín doplatilo na obmedzené dodávky ruského plynu. Súhlasíte? Prečo je to tak, ako by ten dosah v praxi vyzeral? Podniká Slovensko niečo na zmiernenie možných strát?

Slovensko dlhodobo pracuje na diverzifikácii trás dodávok zemného plynu. To je jedna z možností, ako znížiť závislosť od ruského plynu prostredníctvom prepojení s Maďarskom, Českom a onedlho ja s Poľsko, kde získame prístup aj k iným zdrojom plynu. Druhou možnosťou je dekarbonizácia slovenského plynárenstva, na ktorom plynárenské spoločnosti intenzívne participujú rozvíjaním projektov využitia vodíka, biometánu, syntetických plynov. Napríklad biometán má potenciál nahradiť 10 % súčasnej spotreby zemného plynu na Slovensku.

Niekdajší ruský prezident a v súčasnosti podpredseda štátnej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev skritizoval rozhodnutie Nemecka, ktoré v utorok stoplo certifikáciu plynovodu Nord Stream 2. Tvrdí, že Európania čoskoro zaplatia 2000 eur za tisíc metrov kubických zemného plynu. Súhlasíte? Ako aktuálny konflikt ovplyvní ceny zemného plynu – na trhoch, pre podniky, pre domácnosti?

Spomínaný výrok treba dať do kontextu. Spustenie Nord Streamu 2 je zacielené na zákazníkov v Nemecku, Rakúsku i Taliansku. Najmä pre Nemecko ide o dôležitý energetický zdroj po odstavení jadrových elektrární. Na druhej strane, pokiaľ chce Rusko dlhodobo plniť svoje záväzky bez plynovodu Nord Stream 2 bude musieť viac využívať trasu cez Ukrajinu, čo podľa všetkého nie je v súčasnosti v jeho záujme. Preto sa dá očakávať, že Európu čaká dlhšie obdobie vyšších cien zemného plynu.

nnns Čítajte viac Ceny plynu sú „v Božích rukách“, varujú producenti pre krízu na Ukrajine

Má Európa dosah aj na zemný plyn z iných zdrojov, respektíve iných štátov, ako je Rusko?

Reakcia sa môže obrátiť proti Rusku, keď bude Európa posilňovať diverzifikáciu dodávok z iných krajín ako je USA, Katar, Alžírsko, Azerbajdžan, Nigéria či Nórsko a takisto bude podporovať dekarbonizáciu plynárenstva vyšším využitím biometánu, vodíka, syntetických plynov. Kombinácia týchto opatrení môže významne znížiť trhový podiel ruského plynu, ktorý je na úrovni 45 %, a tým aj znížiť príjmy jeho rozpočtu. Európa je pre Rusko kľúčový a mimoriadne likvidný trh, ktorý si nemôže dovoliť len tak

Bol zastavený aj projekt Nord Stream 2. Na ako dlho? Je projekt úplne odpísaný?

Nemecko pozastavilo proces jeho certifikácie. Nie je odpísaný, no je pravdepodobné, že v najlepšom prípade sa posunie termín jeho spustenia. Ide o investíciu na úrovni niekoľkých miliárd eur, ktoré nechce stratiť nielen Gazprom, ale ani konzorcium silných európskych firiem ako Uniper, Wintershall, Shell, OMV.

Ako to ovplyvňuje Slovensko?

Vzhľadom na to, že plynovod ešte nebol v prevádzke, tak jedine tým, že pokiaľ by sa jeho prostredníctvom prepravovali vyššie objemy plynu, ceny v Európy by klesli.

Za akých okolností je možné obnovenie či spustenie Nord Streamu 2?

To bude závisieť od politických rokovaní.

Richard Kvasňovský

Výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu. Vo funkcii pôsobí od septembra 2019. V rokoch 1998–2007 pracoval v Slovenskom rozhlase, kde vystriedal redakciu medzinárodného života a domácu redakciu, bol redaktorom i moderátorom spravodajských a diskusných relácií.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #Ukrajina #Kvasňovský