Ceny plynu sú „v Božích rukách“, varujú producenti pre krízu na Ukrajine

Veľkí exportéri zemného plynu v utorok na samite varovali, že nemôžu zaručiť ceny ani dodávky, keďže kríza na Ukrajine tlačí ceny tejto suroviny v Európe na rekordné maximá.

22.02.2022 15:52
nnns Foto:
Nord Stream
debata (46)

Katar, ktorý je hostiteľom rokovaní, uviedol, že producenti plynu pracujú na zabezpečení „dôveryhodných a spoľahlivých“ dodávok, keďže obavy Európskej únie (EÚ) o dodávky z Ruska zasiahlo aj rozhodnutie Nemecka zastaviť projekt plynovodu Nord Stream 2.

Katarský minister energetiky povedal, že jeho krajina pomôže Európe, ako sa len dá, no bezprecedentné ceny, ktoré platia európski spotrebitelia, sú „v Božích rukách“.

Lídri a ministri z 11-členného Fóra krajín vyvážajúcich plyn sa stretli po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin formálne uznal dva ukrajinské odštiepenecké regióny za nezávislé a vyslal tam vojakov. Nemecko reagovalo zmrazením procesu udeľovania licencie novému plynovodu z Ruska.

Rusko / Plynovod / Plyn / Potrubie / Energetika / Čítajte viac Tvrdá rana pre Rusko. Nemecko zastavuje Nordstream 2, neovplyvní to však dodávky plynu do EÚ

Keďže Rusko je kľúčovým členom fóra exportérov, ukrajinská kríza sa na rozhovoroch nespomínala, ani v konečnom vyhlásení. Ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov sa nezmienil o napätí, ale na fóre povedal, že „ruské spoločnosti budú plne dodržiavať existujúce kontrakty“ na dodávky plynu.

Spojené štáty požiadali Katar, aby pomohol Európe v prípade prerušenia ruských dodávok, ale minister energetiky Saad Serida al-Kabi povedal, že jeho krajina nedokáže zachrániť Európu sama. Rusko sa podieľa zhruba 40 % na dodávkach plynu do Európy a Katar len asi 5 %. Pre arabskú krajinu je tak „prakticky nemožné“ nahradiť prípadný výpadok ruských dodávok.

Okrem toho je aj Katar viazaný dlhodobými zmluvami na dodávky plynu mnohým ázijským štátom vrátane Japonska, Južnej Kórey a Číny.

„Sme pripravení dodať viac a pracujeme na tom,“ povedal minister o požiadavkách EÚ s tým, že 10 – 15 % zásielok v rámci dlhodobých zmlúv Kataru by mohlo byť potenciálne presmerovaných. Trval však na tom, že rekordné ceny v Európe majú korene v nedostatku investícií pred ukrajinskou krízou.

Katar a ďalšie producentské krajiny chcú dlhodobé zmluvy až na 25 rokov, aby „podporili“ obrovské investície do ťažby, spracovania a prepravy plynu.

„Všetko, čo sa dnes deje v oblasti cenotvorby, je v podstate spôsobené nedostatkom investícií a bude chvíľu trvať, kým sa to dobehne,“ skonštatoval minister.

plyn, gajary Čítajte viac Moskva nechce zastaviť dodávky plynu do zahraničia, tvrdí Putin

Na otázku, či európski spotrebitelia budú musieť pre krízu na Ukrajine platiť viac, odpovedal: „Predpovedať, ako budú (a či budú) ceny stúpať alebo klesať, je v rukách Božích, nie v mojich, nemôžem sa vyjadrovať k budúcnosti."

Vyhlásenie samitu nekomentovalo zvyšovanie dodávok a zdôraznilo potrebu dlhodobých zmlúv a investícií. Katarský emir, šejk Tamím bin Hamad ál Thání, však uviedol, že krajiny fóra „tvrdo pracujú na zabezpečení dôveryhodných a spoľahlivých dodávok zemného plynu na svetové trhy a na udržaní stability týchto trhov“.

Ešte pred prudkým nárastom cien energií v minulom roku krajiny produkujúce plyn povedali, že potrebujú dlhodobé zmluvy, aby mohli zaručiť dodávky spotrebiteľom. EÚ donedávna odolávala 10-, 15– a 20-ročným zmluvám typickým v tomto odvetví. Katar a ďalší producenti však tvrdia, že na pokrytie masívnych investícií potrebných na zvýšenie produkcie sú potrebné dlhodobé dohody.

Na samite sa zúčastnili aj prezidenti a premiéri z Alžírska, Iránu, Mozambiku, Rovníkovej Guiney a Trinidadu a Tobaga. Irán zase uviedol, že chce zvýšiť produkciu a export, ale brzdia ho americké sankcie. Veľmoci však už rokujú s Teheránom o obnovení dohody o jeho kontroverznom jadrovom programe, ktorá by mohla viesť k uvoľneniu sankcií.

Medvedev sa vyhráža, že Európanom zdražejú ceny plynu

Niekdajší ruský prezident Dmitrij Medvedev skritizoval rozhodnutie Nemecka, ktoré v utorok stoplo certifikáciu plynovodu Nord Stream 2 v nadväznosti na pondelňajšie uznanie separatistických východoukrajinských regiónov Moskvou a následné vyslanie ruských vojakov na tieto územia.

Ruský prezident Vladimir Putin podotkol, že Rusko napriek vážnej kríze vo vzťahoch so Západom a sankciám nechce zastaviť dodávky zemného plynu do zahraničia. Neuviedol však, za akú cenu. Odvetu Ruska v podobe zvýšenia cien však naznačil spomenutý Medvedev, ktorý bol šéfom Kremľa v rokoch 2008 – 2012. „Vitajte v odvážnom novom svete, kde Európania čoskoro zaplatia 2000 eur za tisíc metrov kubických zemného plynu,“ povedal Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom štátnej bezpečnostnej rady.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #plyn #Ukrajina