Pokračovanie článku: Matovič sa so Sulíkom dohodol, vymysleli novú daň. Milé Slovenské elektrárne, podelíte sa s nami o zisk

Ako pomôžu domácnostiam

Dotácie pre bytovky, ktorým teplo vo vlastnej domovej kotolni zdraželo o viac ako 50 percent, sa budú týkať všetkých bytových domov, ktoré majú spotrebu elektriny nad 30 megawatthodín a plynu nad 100 megawattho­dín ročne.

Okrem toho pripravuje rezort hospodárstva v spolupráci s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví aj ďalšiu pomoc do budúcnosti. Konkrétne úpravu regulačnej politiky. Jej cieľom bude týchto zraniteľných a neregulovaných odberateľov chrániť pred prudkými výkyvmi cien. „Veľmi dôležité bolo riešenie aj pre bytové domy s vlastnou kotolňou, kde bývajú často práve seniori, samoživiteľky, zraniteľní odberatelia," povedala po rokovaní vlády ministerka investícií a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Vývoj trhovej ceny zemného plynu
vývoj ceny elektriny na burze
+2Domácnostiam, ktoré využívajú elektrinu aj na...

Sulík potvrdil, že ministerstvo hospodárstva predloží návrh na zmenu zákona tak, aby domácnosti v bytových domoch s vlastnou kotolňou boli chránenými subjektmi. „Dostanú možnosť takzvaného “opt-in” vstupu. Zadefinuje sa presná skupina odberateľov, a tí dostanú možnosť pridať sa medzi regulovaných odberateľov,” vysvetlil štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS).

Remišová zdôraznila, že nie všetky bytové domy s vlastnou kotolňou sa dobrovoľne odpojili od centrálneho zdroja vykurovania. Preto by podľa nej mali mať možnosť výberu, buď vstúpiť medzi regulované subjekty, alebo zachovať súčasný stav. „Mnohé bytové domy boli už postavené s vlastnou kotolňou,” pripomenula ministerka. „Zároveň treba férovo povedať, že v časoch, keď boli ceny nízke, tak s veľkou pravdepodobnosťou domy s vlastnou kotolňou platili nižšie ceny ako regulované ceny energií,” dodala Remišová.

Na to upozorňuje aj expert na energetiku Karel Hirman. Argumentuje, že nemalá časť z týchto domácností sa v minulosti z vlastnej vôle odpojila od centrálneho zdroja tepla, lebo nechcela byť v područí „teplárenského otrokárstva“. „Dlhé roky som pôsobil na riadiacej pozícií v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre, ktorá zo zákona o tepelnej energetike vystupuje ako štátna autorita v danej oblasti. Neustále som ja aj moji kolegovia upozorňovali, že argumenty o odpájaní v drvivej väčšine prípadov nie sú korektné, sú emocionálne a upozorňovali sme verejne opakovane občanov, že pri odpojení budú čeliť viacerým rizikám – vrátane rizika ceny energetických médií, lebo dobrovoľne odchádzajú z regulovaného trhu,” pripomína.

Výbor pre hospodárske záležitosti galek Čítajte viac Tajomník rezortu hospodárstva: Na reguláciu treba dať pozor. Na budúci rok práve tieto ceny vystrelia

Riziko vstupu do regulovaného segmentu komentovalo aj ministerstvo hospodárstva. Dôvodom je výpočet regulovanej ceny, keďže regulátor by mal podľa pravidiel vychádzať z cien z prvých šesť mesiacov tohto roku. Na budúci rok by tak cena elektriny, ktorá je dnes regulovaná na úrovni 61 eur za megawatthodinu, mohla byť aj 120 eur pre všetkých vrátane domácností, plyn narastie z 20 na 50 eur. Pre domácnosti s väčšou spotrebou tak môže začať byť neregulovaný segment atraktívnejší, pretože si samy budú môcť rozhodovať o tom, kedy a za akú cenu si nakúpia energie, a môžu ich zazmluvniť na trhu aj lacnejšie.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #energie #opatrenia