Pokračovanie článku: Miliardár prišiel o firmu a majetok prepísal. Majiteľ Slovakia Energy prvýkrát verejne prehovoril

Zatvorenie Slovakia Energy bola podľa českého podnikateľa pomohlo v tom, že na jednom trhu firma prestala kumulovať straty. Písařík priznal, že v tom momente predávali na burze aj energie, ktoré mali nakúpené do budúcnosti, ale banky už nepresvedčili.

Podľa jeho slov tak 12. októbra 25 úverujúcich bánk nielen odmietlo navýšenie jeho úveru, ale požiadali aj o jeho predčasné splatenie. „V tom momente som sa rozhodol činnosť definitívne zastaviť, vďaka tomu Bohemia Energy odíde z trhu bez dlhov," skonštatoval. Podnik má podľa neho ešte dostatok zdrojov na vyplatenie preplatkov za minulý rok. Vyplácať ich budú v najbližších týždňoch.

Písařík tiež povedal, že Bohemia Energy ukončí činnosť aj dodávateľa energií Amper Market, urobiť tak plánuje v budúcom roku. „Amper Market je v súčasnej dobe stratová firma a dodávky dotujeme. V okamihu, keď dodáme energie týmto zákazníkom, tak jej prevádzku určite ukončíme. Očakávam, že to bude niekedy počas roku 2022,“ uviedol.

budaj Čítajte viac Priemyselné firmy sa obuli do Budaja. Povedal, že energeticky náročné výroby majú odísť z krajiny

Majiteľ Bohemia Energy k prípadu voči českým aj slovenským médiám mlčal, komunikovala za neho hovorkyňa. Krátko po oznámení konca Bohemia Energy sa však Jiří a Hana Písaříkovi pokúsili previesť časť svojich nehnuteľností na predpripravené prázdne firmy. Písařík na tlačovej konferencii odmietol, že by nehnuteľnosti chcel „odkloniť“ od veriteľov. Ich prepis do nových firiem zdôvodnil ochranou svojho súkromia.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Slovakia Energy #energetika #trh s energiami #Bohemia Energy