Miliardár prišiel o firmu a majetok prepísal. Majiteľ Slovakia Energy prvýkrát verejne prehovoril

Spolumajiteľ Bohemia Energy Jiří Písařík sa prvýkrát od odchodu jeho firiem z trhu vyjadril k pádu energoskupiny, ktorá dodávala elektrinu a plyn na viac ako 900-tisíc miest v Česku a vyše 300-tisíc miest na Slovensku.

09.11.2021 12:54
Veterná turbína / Obnoviteľné zdroje energie / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (20)

Státisíce klientov spoločností zo skupiny Slovakia Energy sa na konci septembra dozvedeli, že ich dodávateľ končí. O pár týždňov neskôr, 13. októbra, nasledovala materská firma Bohemia Energy. Osud ich klientov bol rovnaký. Presun k dodávateľom poslednej inštancie a násobne vyššie účty.

Medzi odberateľmi, ale i dodávateľmi a štátnymi úradmi vypukol chaos. Išlo totiž o najväčší odchod tohto typu z trhu v histórii našej energetiky. „Je to veľmi vážny problém. Toto sme ešte na trhu nezažili,“ potvrdil v relácii Ide o peniaze Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk. Energofirmy žiadali, aby im niekto preplatil násobne vyššie náklady na dokúpenie energií pre nových zákazníkov, to však nechcel uhradiť ani štát, ani odberatelia.

Medzičasom ministerstvo hospodárstva a regulátor rozbehli vyšetrovanie samotného skrachovaného dodávateľa, či postupoval v súlade zo zákonom a či ho možno pokutovať, alebo vymáhať kompenzácie.

Český podnikateľ Jiří Písařík prvýkrát verejne prehovoril k odchodu Slovakia Energy a Bohemia Energy z trhu.

Ako na svojom prvom verejnom vystúpení od konca Bohemia Energy v pondelok podotkol spolumajiteľ firmy Jiří Písařík, najväčší alternatívny dodávateľ energií pred ukončením svojej činnosti vyčerpal všetky svoje úspory z minulých rokov, ktoré dokopy tvorili viac ako štyri miliardy českých korún (približne 160 miliónov eur).

Ľútosť a slzy v očiach

„Bohemia Energy sme budovali 16 rokov. Bola každodennou súčasťou nášho života, a že to už tak nebude, je pre nás niečo úplne nepochopiteľné. Je to ako keby ste pochovávali niekoho blízkeho. Každý deň sa prebudím a hovorím si, že je to len zlý sen,“ začal v úvode Písařík so slzami v očiach.

teplo, energie, peniaze, radiátor, kúrenie Čítajte viac Zákazníci skrachovaného Slovakia Energy hľadajú nových dodávateľov. Lepšie ceny dostanú pod jednou podmienkou

„Naši zákazníci si zaslúžia ospravedlnenie. Zaslúžia si ho preto, že sme to celé nedokázali. Je nám veľmi ľúto, že v súčasnej chvíli musia riešiť komplikácie, ktoré teraz riešia. Úplne chápem, že sa na nás hnevajú. Prichádzame s vysvetlením až po troch týždňoch, ale stále je to pre nás veľmi ťažké,“ pokračoval.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #Slovakia Energy #energetika #trh s energiami #Bohemia Energy