Pokračovanie článku: Polovica samospráv rieši, za čo bude kúriť a svietiť. Pomôcť im môžu 3 zmeny

Nižšiu DPH zavrhli

Ďalším riešením, ktoré by mohlo samosprávam pomôcť a takisto ho zaviedli u našich západných susedov, je zníženie DPH za energie. Vyzýva na to aj Európska komisia a ideu podporilo aj ministerstvo hospodárstva. V Česku vláda odklepla jej zoseknutie z 21 percent na nulu. U nás návrh na 5-percentnú DPH miesto 20-percentnej cez parlament neprešiel. Narazil na nesúhlas ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). „Keď raz znížite DPH pri energiách, chcem vidieť toho politika potom, keď budú normálne ceny energií, kto tú DPH zvýši. To je z pohľadu verejných financií katastrofa, lebo je to opatrenie de facto štrukturálne, trvalé, lebo nebude nikto mať odvahu to zvýšiť potom skokovo,“ skonštatoval Matovič.

Riešenie tak zostáva na ďalších rokovaniach samospráv s rezortmi hospodárstva a životného prostredia. „Tému pomoci od štátu otvoríme najskôr v rámci Hospodárskej sekcie slovenských krajov a predpokladám, že sa budeme koordinovať s ostatnými organizáciami reprezentujúcimi samosprávy. Následne oslovíme vládu a budeme diskutovať o možných riešeniach na pokrytie zvýšených výdavkov za energie,” načrtol ďalší postup samospráv trnavský župan Jozef Viskupič (OĽaNO).

Komunikácia so štátom o riešeniach je podľa starostu Nededze Vajdu obrovský problém. „Všetko riešia za zatvorenými dverami, nechávajú nás napospas osudu. My ale kúriť a svietiť musíme, preto budeme musieť peniaze jednoducho nájsť a ubrať z rozpočtu pri niečom inom," dodáva.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #dodávky elektriny