Ruské špekulácie s plynom pokračujú. Gazprom rezervoval na zimu len tretinu kapacít

Ako informovala agentúra Reuters, podľa aukčnej platformy si Gazprom rezervoval približne 32 miliónov kubických metrov (m3) denne. To predstavuje 35 % z celkovej dodatočnej kapacity na mesiac november, ktorú v rámci plynovodu Jamal-Európa ponúkol poľský prevádzkovateľ plynovodnej siete Gas System cez tranzitný uzol Kondratki.

19.10.2021 10:54
Gazprom, plynová kríza Foto:
Gazprom.
debata (90)

Navyše, cez územie Ukrajiny si dodatočné kapacity na tranzit nerezervoval vôbec.

Čo sa týka Ukrajiny, Gazprom a Kyjev po dlhých a napätých rokovaniach uzatvorili koncom roka 2019 päťročný kontrakt na tranzit ruského plynu do Európy. Ruská firma má právo na rezervovanie si aj dodatočnej tranzitnej kapacity k už dohodnutým objemom. Počas tohto roka však túto možnosť využila iba minimálne.

Tomáš Malatinský Čítajte viac Šéf zväzu plynárov: Pomoc energeticky chudobným nech zatiahne Sociálna poisťovňa

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodnej siete minulý týždeň uviedol, že Rusko posiela cez Ukrajinu do Európy menej plynu, než je objem, na akom sa dohodlo v rámci súčasného tranzitného kontraktu. Podľa analytikov si Gazprom zámerne nerezervuje väčšie objemy na tranzit suroviny s cieľom dotlačiť nemecké úrady k vydaniu povolení na spustenie plynovodu Severný prúd 2. Ten povedie ruský plyn po dne Baltského mora do Nemecka obchádzajúc Poľsko a Ukrajinu.

Šéf ukrajinského prevádzkovateľa plynovodnej siete Serhij Makogon potvrdil, že Gazprom si odmietol zarezervovať dodatočné voľné kapacity, ktoré Ukrajina ponúka. „Informácia Gazpromu o napúšťaní prvej linky Severného prúdu 2 plynom znamená jasný signál, že Európa dostane dodatočné objemy zemného plynu pravdepodobne len cez tento plynovod (Severný prúd 2). Vydieranie tak pokračuje,“ dodal Makogon, odkazujúc tak na informáciu, že prvá z dvoch liniek plynovodu Severný prúd 2 bola naplnená technickým plynom.

Podobne aj šéf ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko obvinil Gazprom z toho, že zámerne nedodáva do Európy dodatočné objemy plynu. Gazprom aj Kremeľ však opakovane tvrdia, že v súvislosti s dodávkami plynu do Európy Rusko plní všetky požiadavky európskych zákazníkov.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #Gazprom #plynovod #dodávka plynu