Koniec blackoutov na Záhorí: Energetici predstavili riešenie za 11 miliónov

V Borskom Svätom Jure odštartovala výstavba modernej elektrickej stanice, ktorá od roku 2023 umožní stabilnejšie pripojenie a viac obnoviteľných zdrojov v sieti. “Je to výborná správa nielen pre domácnosti, ale najmä pre investorov a podniky, ktoré tu vyrábajú,” vyhlásil minister hospodárstva Richard Sulík.

09.09.2021 14:22
Otvorenie výstavby elektrickej stranice v... Foto:
Otvorenie výstavby elektrickej stranice v Borskom Svätom Jure.
debata (8)

Sú to totiž len necelé dva mesiace, čo českú Moravu zasiahlo ničivé tornádo, ktoré zničilo niekoľko obcí a zanechalo za sebou škody za viac ako pol miliardy eur. Bez elektriny tak ostalo 70-tisíc domácností, prevádzku museli zastaviť miestne firmy, mnohé z nich až na niekoľko dní. A ničivý vietor pociťovali aj susedné obce na Záhorí.

Ambícia pritiahnuť nových investorov

Región medzi Malackami, Holíčom, Senicou a Myjavou má totiž dlhodobý problém so zásobovaním elektrickou energiou. Mnohé vedenia sú zastaralé a postavené ďaleko od seba, a pribúdajúcu zástavbu, spojenú s rastúcim dopytom po elektrine, už nezvládajú dostatočne vyvažovať.

Západoslovenská distribučná sa preto rozhodla investovať do výstavby novej, modernej stanice, ktorá má dodávať elektrinu do 90-tisíc odberných miest. Podľa Markusa Kauneho, predsedu Predstavenstva Západoslovenskej energetiky, bude jej prínosom najmä to, že zvýši atraktivitu lokality pozdĺž diaľnice D2 a pritiahne tak do regiónu nové investície a nové pracovné miesta.

„Elektrická stanica zníži poruchovosť a výrazne zvýši kvalitu dodávky elektrickej energie. Prispeje aj k prepojeniu energetickej sústavy v Európe a stane sa jedným z dôležitých strategických elektrických uzlov,“ doplnil Kaune.

Sulík zároveň zdôraznil, že v dôsledku plánovaných projektov a zvyšovaní produkcie čistej elektriny sú stabilné elektrické stanice nevyhnutné. “Čoskoro spúšťame tretí blok Mochoviec, do konca volebného obdobia plánujeme dokončiť aj štvrtý. Rozvíjame elektromobilitu, chceme na Západe vyrábať vodík. Elektriny bude veľa, musíme preto vyriešiť, kade ju prepravovať,” zdôraznil minister.

Cezhraničné benefity

Nakoľko ide o cezhraničný projekt, okrem obyvateľov Záhoria pocítia výhody bezpečného a spoľahlivého zásobovania elektrickou energiou rovnako obyvatelia v priľahlých oblastiach Českej republiky. Zároveň bude elektrická stanica slúžiť ako záloha v prípade neštandardných a havarijných stavov distribučných sústav v prihraničnej oblasti.

Sulík Čítajte aj Ceny elektriny rapídne rastú. Sulík prezradil, o koľko si priplatíme, mimoriadnu schôdzu nepodporí

Ako príklad je možné uviesť pomoc pri nedávnom obrovskom výpadku elektrickej energie, ktorý spôsobili silné búrky sprevádzané tornádom v juhomoravských okresoch Břeclav a Hodonín. Úplne bez napájania vtedy zostala aj 110 kV rozvodňa Tvrdonice, ktorá slúži na napájanie kompresorovej stanice plynu, čo je strategicky dôležitý bod z pohľadu plnenia zásobníkov plynu v Českej republike. Táto rozvodňa bola napojená operatívne, na úrovni dispečingov spoločností EG.D, ZSD a SEPS, zo siete ZSD. Lokalizácia novej elektrickej stanice v budúcnosti umožní realizáciu takejto cezhraničnej spolupráce a pomoci.

Pilotný projekt v regióne získal milióny z Bruselu

Stavba sa realizuje v rámci EÚ projektu spoločného záujmu – ACON Smart Grids. Realizátormi projektu ACON je na slovenskej strane spoločnosť Západoslovenská distribučná a na českej strane distribučná spoločnosť EG.D. Hlavným zámerom projektu ACON je zlepšiť existujúcu distribučnú sústavu, čím bude vytvorená vyššia kapacita na rozvoj a pripojenie zdrojov výroby elektriny a primerané kapacity na pripojenie nových užívateľov distribučnej sústavy.

Distribučná sústava bude takisto modernizovaná prostredníctvom implementácie smart prvkov a nového IT rozhrania za účelom vytvorenia smart grid energetickej sústavy. Odhadovaný rozpočet projektu ACON je 182 miliónov eur s mierou spolufinancovania EÚ vo výške 50 percent; objem investície na Slovensku dosiahne 92 miliónov eur. Ide o prvý projekt distribučných spoločností v regióne strednej a východnej Európy, ktorý uspel medzi PCI projektami.

„ACON je plne v súlade s našou stratégiou zavádzať inteligentné technológie, ktoré nám pomôžu zlepšiť efektívnosť a bezpečnosť dodávok elektriny a skvalitniť diaľkové riadenie siete,” dodal Zdeněk Bauer, predseda predstavenstva EG­.D.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #ZSE #prenosová sústava #ACON