Drahšie teplo a rozpor s eurosmernicou. Teplári kritizujú pripravenú novelu zákona

Teplári vyzývajú predkladateľov novely zákona na odbornú diskusiu, pretože podľa nich je v rozpore so strategickými materiálmi a vracia Slovensko o 15 rokov späť. Prioritou má byť čisté ovzdušie a najefektívnejšie zabezpečenie tepla pre domácnosti. Informoval o tom Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) v tlačovej správe.

10.05.2021 12:22
dom, teplo, vlna, čiapka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Teplári pripomínajú, že centrálne zásobovanie teplom (CZT) je sieťovým odvetvím. Výrobcovia tepla tiež zdôrazňujú záväzok Slovenska, že v roku 2030 bude mať všetko teplo z CZT nízke emisie a do 2050 bude na sto percent dekarbonizované. Otázky preto vyvoláva protichodnosť pripravovaných noviel, ktorá je podľa teplárov v rozpore s energetickou politikou Slovenska a Európskej únie (EÚ) a vytvárajú akési špecifické obdobie regulácie, ktoré vyhovuje len určitej úzkej skupine podnikateľov v energetike.

Novela zákona má umožniť odpájanie odberateľov od systému CZT bez zohľadnenia faktu, či sa jedná o účinný systém CZT, a budovanie individuálnych zdrojov vykurovania nielen na báze OZE ale aj zariadení využívajúcich stopercentné fosílne palivá. Podľa teplárov má byť možnosť odpojenia sa od systému za účelom budovania vlastného zdroja z OZE obmedzená len na systémy, ktoré nie sú v zmysle európskej legislatívy „účinným systémom CZT“ alebo sa ním nestanú do konca roka 2025.

kozub, kachle, oheň, kúrenie, teplo, drevo Čítajte viac Teplárenské nevoľníctvo sa zatiaľ neruší. Uvoľnia sa ale určité pravidlá pre bytovky

„Čím menej komínov bude v meste a viac budov bude napojených na systémy CZT, tým skôr sa dosiahne ich dekarbonizácia,“ tvrdí predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš. Podľa jeho slov v Národnom programe znižovania emisií Slovenska sa uvádza, že 26 680 domácností sa dá relatívne ľahko pripojiť na systém CZT, ktoré sú jedným z najefektívnejších spôsobov zabezpečenia tepla pre domácnosti. „Ide o efektívne a motivačné nástroje, vrátane odstránenia diskriminácie obyvateľstva zásobovaného teplom z CZT má v rukách vláda,“ dodal.

Teplári preto pripomínajú, že mestá sú domovom stále sa zvyšujúceho počtu obyvateľov v Európe a na celom svete. Zmena klímy bude závisieť od toho, čo a ako robíme v mestách a na sídliskách. „Systémy CZT sú kľúčovým nástrojom, ktorý majú mestá k dispozícii. Vykurovanie a chladenie dnes spotrebuje v EÚ polovicu celkovej energie a napriek významným a zásadným opatreniam zameraným na zníženie dopytu sa stále očakáva, že bude až do roku 2050 predstavovať najväčší podiel dopytu po energii,“ tvrdia teplári.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #teplári #výroba tepla