Výrobcom obnoviteľnej energie sa predĺži podpora o 5 rokov, ceny elektriny nestúpnu, tvrdí Galek

Pripájanie nových obnoviteľných zdrojov energie, ani novelou predĺžené obdobie podpory tých funkčných, nebude zvyšovať konečné ceny energie. Peniaze na podporu pôjdu z plánu obnovy, ale aj z Modernizačného fondu a štrukturálnych fondov. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek a predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

13.04.2021 11:36 , aktualizované: 12:30
debata (6)

„Predbežne máme dohodnutú jednu miliardu eur do roku 2030,“ povedal Galek. Predchádzajúce zapájanie zdrojov pokazilo renomé samotných OZE. Skladali sa na ne totiž nielen domácnosti, ale aj firmy. „Vytvoril sa takzvaný Ficov historický dlh na strane distribučných spoločností, ktoré na nesprávne regulovanú podporu zdrojov dlhodobo doplácajú,“ dodal Galek. Celkovo ide o 400 miliónov eur do roku 2020. Polovica je už vyrovnaná zo štátneho rozpočtu, zvyšok zaplatia ľudia v tarifách za elektrinu.

Slovensko sa zaviazalo, že do roku 2030 navýši výrobu energie z obnoviteľných zdrojov na 27,3 percenta. Aktuálne sme na okolo 22-percentách. Ministerstvo hospodárstva už minulý týždeň ohlásilo, že chystá novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií a kombinovanej výroby elektriny, ktorá zavádza tzv. repowering. Tá ráta s pôvodnými zdrojmi OZE, ale aj s novými a zároveň zabezpečí nezvyšovanie ceny. Ide o to, že sa už dotovaným výrobcom zelenej elektriny predĺži lehota podpory z 15 rokov o ďalších päť rokov. Nedostanú však väčšiu podporu, s akou rátali.

Novela už prešla pripomienkovým konaním a už v stredu, 14. apríla, sa dostane na vládu. „Našli sme kompromis. Najväčším výrobcom predlžujeme podporu o päť rokov, ale súčasne ju aj znížime tak, aby na konci nebol preplatený ani jeden cent,“ dodal Galek. Ročné ušetrenie bude na úrovni 70 miliónov eur, čo pomôže vyrovnať vzniknutý dlh.

Repowering sa podľa novely dotkne niečo vyše 440 obnoviteľných zdrojov, primárne veľkých slnečných elektrární. Na začiatku návrh novely počítal s dobrovoľnosťou, no firmy nenašli v pripomienkovom konaní zhodu. „Určite nebude vyhovovať všetkým. Téma povinnej participácie v prolongacii podpory pre všetky dotknuté subjekty bude určite veľmi citlivá, najmä pre tých, ktorí čelia objektívnym prekážkam na predĺženie prevádzkyschopnosti svojich zariadení. Každopádne novela je významným míľnikom na ceste k férovým cenám elektriny a k zníženiu nadmerných záťaží nákladov na podporu OZE pre odberateľov,“ dodal Galek.

Reforma energetickej legislatívy je i jednou z dvanástich priorít rezortu hospodárstva pre tento rok. Ide i o prenos takzvaného zimného energetického balíčka únie – teda zavedenie piatich eurosmerníc do našich zákonov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO #OZE #ceny elektriny #plán obnovy