Trhové ceny elektriny budú pravdepodobne rásť

S postupným uvoľňovaním protipandemických opatrení je podľa Mariána Rosinca zo Stredoslovenskej energetiky veľký predpoklad ďalšieho rastu trhových cien elektriny.

10.03.2021 11:52
Elektrina, energia Foto:
Trhové ceny elektriny budú pravdepodobne rásť zároveň s uvoľňovaním protipandemických opatrení.
debata (1)

Energetici očakávajú nárast trhových cien elektriny. V súčasnosti sa cena elektriny na veľkoobchodnom trhu u nás pohybuje na úrovni 56 až 57 eur za megawatthodinu. Ako uviedol vedúci tímu pre obchodovanie s elektrinou a plynom Stredoslovenskej energetiky Marián Rosinec, s postupným uvoľňovaním protipandemických opatrení je veľký predpoklad ďalšieho rastu trhových cien elektriny.

Aj v tomto roku budú pre ceny elektriny kľúčové ceny emisných povoleniek a plynu. Ich vzájomné korelácie sú podľa Rosinca veľmi silné a každý pohyb ich ceny sa okamžite premietne v cene elektriny na veľkoobchodnom trhu v Európe. „Keď cena emisií v lete minulého roku viackrát atakovala cenu 30 eur za tonu, tak v januári 2021 sme boli svedkami prekročenia hranice 40 eur za tonu,“ dodal.

Hlavnými faktormi pre rast cien emisných povoleniek bolo na začiatku posunutie primárnych aukcií na burze EEX, ohlásené oneskorenie prideľovania voľných alokácii o niekoľko mesiacov, chladný nástup nového roku, rastúce ceny plynu a ropy, ako aj optimizmus so začatím vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 spojený s opätovným naštartovaním ekonomiky. „Nemalý vplyv na ceny povoleniek mali vyjadrenia niektorých analytikov o možných maximách pre dosiahnutie ich ceny v nadchádzajúcom období, keď sa ich odhady pohybovali s cenami až do 100 eur,“ upozornil Rosinec.

Na tieto vyjadrenia podľa neho priamo reagovali hedžové fondy (hedge funds) zvýšenými nákupmi. S približovaním cenovej hranice 35 eur za tonu začali tieto povolenky nakupovať, čím spôsobili špekulatívny rast a cena sa v prvej polovici januára 2021 dostala až na už spomenutú úroveň 40 eur. „Zhodou okolností tu cena elektriny nedosiahla svoje maximum, lebo protiváhou pre cenu emisných povoleniek boli ceny uhlia a plynu, ktoré v uvedenom období najvyššej ceny povolenky s ohlásením teplej vlny počasia v Európe oslabovali,“ podotkol Rosinec.

V minulom roku energetici vzhľadom na pandémiu COVID-19 zaznamenali výrazný pokles v spotrebe elektrickej energie hlavne v priemyselnej oblasti. Malo to aj svoje pozitívne stránky. Jednou z nich bolo zníženie emisií uhlíka v ovzduší. Z výroby elektrickej energie sa globálne do ovzdušia dostalo o 450 miliónov ton menej oxidu uhličitého ako v predchádzajúcich rokoch, čiže zhruba o 6 %. Toto uvedené znižovanie sa však v decembri minulého roku spomalilo a podľa viacerých analytikov by sa počas tohto roku malo opäť vrátiť na pôvodné hodnoty.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Stredoslovenská energetika #ceny elektriny