Na povolenie umiestnenia jadrových elektrární by malo vzniknúť osobité konanie

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR by namiesto súhlasu s umiestnením jadrového zariadenia s reaktorom mal v budúcnosti vydávať priamo povolenie. Vyplýva to z novely zákona o mierovom využívaní jadrovej energie (atómový zákon), ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci Radovan Kazda a Anna Zemanová (obaja SaS). Novela by tiež mala odstrániť nesúlad súčasnej legislatívy s Dohovorom o prístupe k informáciám, účasti verejnosti na rozhodovacom procese a prístupe k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia (Aarhuský dohovor).

05.03.2021 12:06
debata

„Základnými cieľom predkladanej novely je vytvorenie podmienok na osobitné konanie o povolení na umiestnenie jadrového zariadenia. Osobitné konanie by zabezpečilo, aby nové jadrové zariadenie bolo realizované na základe projektu akceptujúceho najbezpečnejšie a najmodernejšie riešenie vzhľadom na neustále sa zvyšujúce nároky na bezpečnú prevádzku takýchto zariadení,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe k predloženej novele. Dôjde tak k sprísneniu povoľovacieho procesu, do ktorého sa dopĺňa navyše jeden krok správneho konania, čiže umiestňovanie bude dvojstupňové.

Toto navrhované povolenie podľa riaditeľky kancelárie ÚJD Miriam Vachovej nenahrádza územné rozhodnutie na umiestňovanie podľa stavebného zákona, ale, naopak, ho dopĺňa. Bude vydávané rozhodnutím ako výsledok správneho konania. „Na základe tohto rozhodnutia ÚJD SR však nepríde k samotnému umiestňovaniu stavby podľa stavebného zákona. De facto pôjde o licencovanie územia. K procesu umiestňovania konkrétnej stavby podľa stavebného zákona, pokiaľ sa dovtedy nezmení stavebný zákon, sa pristúpi až vtedy, keď bude žiadateľ presne vedieť, aký konkrétny projekt (konkrétne konštrukčné riešenie) bude realizovať,“ spresnila Vachová.

Poslanecká novela atómového zákona aktuálne predložená poslancami Kazdom a Zemanovou, bola už dávnejšie iniciovaná Ministerstvom hospodárstva SR a predložená ÚJD SR na posúdenie. ÚJD SR vtedy podľa Vachovej nemal vážnejšie výhrady, naopak, chcel využiť túto príležitosť na odstránenie problematických ustanovení poslaneckej novely tohto zákona z roku 2019.

debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad jadrového dozoru #NRSR