Energetici nebudú očkovaní medzi prvými. Dôležitý bude vek a zdravotný stav

Slovenskí energetici nebudú očkovaní proti ochoreniu COVID-19 medzi prvými. A to aj napriek žiadosti parlamentného hospodárskeho výboru, ktorý v pondelok požiadal rezort zdravotníctva, aby „zohľadnil a uprednostnil kľúčových zamestnancov kritickej infraštruktúry a vybraných subjektov hospodárskej mobilizácie pri určovaní poradia očkovania osôb“.

27.01.2021 10:03
debata (12)

„Ministerstvo zdravotníctva bude pri očkovaní postupovať na základe vyhlášky, ktorou sa ustanovujú kritériá určovania poradia očkovania osôb proti ochoreniu COVID-19 podľa daných fáz. Tie sa odvolávajú na vek a zdravotný stav ľudí. Vzhľadom na danú skutočnosť bude očkovanie prebiehať podľa stanovených kritérií,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že zamestnanci budú zaočkovaní podľa platnej vyhlášky, špeciálna kategória pre nich stanovená nie je.

Ministerstvo zdravotníctva má podľa Eliášovej za cieľ zaočkovať postupne každého občana Slovenska, ktorý o očkovanie prejaví záujem. Všetko však pôjde podľa schválenej vyhlášky. „Očkovanie považuje rezort za dôležitú prevenciu voči ochoreniu COVID-19. Tempo zaočkovania však aj v našej krajine závisí primárne od počtu dodaných vakcín na Slovensko zakontrahovaných v zmysle obstarávania realizovaného Európskou komisiou,“ uzavrela Eliášová. Po zaradení svojich zamestnancov do prvej fázy očkovania volajú elektroenergetici aj plynári.

„Medzi najdôležitejších zamestnancov distribúcie patria dispečeri riadiaci elektrickú sústavu, ktorí už štvrtý mesiac pracujú v najprísnejšom režime. Vzhľadom na neustále riziko ohrozenia plynulej a bezpečnej distribúcie elektriny by SSD privítala možnosť zaočkovať svojich najdôležitejších zamestnancov proti koronavírusu v čo najkratšom čase,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš s tým, že sa s údivom prizerajú na kroky vlády, ktorá nie je ochotná zaradiť ich do prvej fázy očkovania.

Generálny riaditeľ slovenského prepravcu zemného plynu Eustream Rastislav Ňukovič tvrdí, že energetici nežiadajú očkovanie pre manažment ani administratívu. „Ide nám výlučne len o najkritickejšie pozície. Firmy zatiaľ situáciu zvládajú, no ľudia na nepretržitých prevádzkach dnes naozaj potrebujú pomoc,“ konštatoval Ňukovič.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #energetici #očkovanie #vakcína #pandémia #koronavírus #kritická infraštruktúra