ÚRSO zvýšil cenu tarify za systémové služby pri dodávkach elektriny o 1,5 percenta

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) určil tarify za systémové služby a prenos elektriny na budúci rok. Tarifa za systémové služby (TSS) sa od januára zvýši o 1,5 % na 6,3081 eura za megawatthodinu (MWh). Zvýši sa tak o 0,0960 eura oproti úrovni z tohto roka.

21.12.2020 17:26
debata (5)

„Úrad využil všetky regulačné nástroje, aby eliminoval vplyv pandémie na medziročný pokles plánovanej koncovej spotreby elektriny,“ informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Koncové ceny elektriny pre domácnosti ÚRSO zatiaľ neuviedol. „Konkrétne dosahy zmeny TSS a ceny za prenos elektriny na koncovú cenu elektriny a náklady slovenských domácností v roku 2021 budú známe po finalizácii distribučných taríf a tarify za prevádzkovanie systému," dodal úrad.

O 8,3 % na 0,9498 eura za MWh sa zvýši aj tarifa za straty pri prenose elektriny. Naopak, o 1,41 % na 30.785,85 eura za megawatt a rok klesne tarifa za rezervovanú kapacitu a o 0,71 % na 1,4578 eura za MWh sa zníži aj tarifa za prenos.

Tarify za systémové služby a prenos elektriny sú súčasťou celkovej koncovej ceny elektriny, ktorú platíme vo svojich účtoch za elektrinu. „V prípade TSS sme urobili dve dôležité rozhodnutia v prospech všetkých spotrebiteľov. Prvé je, že sme zásadne, o viac ako štyri milióny eur, znížili náklady na poskytovanie jednotlivých podporných služieb, ktoré vstupujú do ceny TSS, čo má za cieľ ďalej zefektívniť trh s podpornými službami," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Úrad zároveň rozhodol o znížení koeficientu individuálnej sadzby TSS pre štyroch veľkých odberateľov elektriny, ktorými sú OFZ, Slovalco, Duslo a Fortischem, z 0,95 na 0,90. „Dávame tým signál, že súčasný systém výnimiek a zliav chceme riešiť systémovo v rámci komplexného prenastavenia taríf na budúci rok," dodal Juris.

Pre spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) zmeny prenosových taríf znamenajú medziročné zníženie plánovaných výnosov za prístup do prenosovej sústavy o vyše troch miliónov eur. Medziročný vplyv na štyroch veľkých odberateľov priamo pripojených na prenos je v tomto prípade podľa ÚRSO blízky nule, teda v roku 2021 zaplatia za prenos približne rovnako ako v tomto roku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #elektrina #regulačný úrad #TPS #TSS