Energetické štítky spotrebičov sa budú meniť

Energetické štítky spotrebičov, ktoré pomáhajú spotrebiteľom rozlišovať zariadenia s vyššou a nižšou spotrebou energie, sa budú meniť. Štítky zaviedla Európska únia a pri nákupe ich zohľadňuje 79 % spotrebiteľov. Ako informuje Ministerstvo hospodárstva SR, hlavným dôvodom zmien je, že väčšina aktuálne vyrábaných produktov už patrí do najvyšších tried energetickej účinnosti A až A+++ a najnižšie triedy už nie sú potrebné. Zásadne sa preto budú meniť pravidlá zaraďovania výrobkov do tried v škále od G po A, aj samotný výpočet spotreby energie, ktorý by sa mal viac priblížiť reálnym podmienkam.

04.09.2020 14:43
debata

V dôsledku toho budú mať mnohé spotrebiče nové štítky s podstatne nižšími triedami ako doteraz. Predajcovia majú vo všetkých členských krajinách podľa nariadenia Európskej únie zabezpečiť výmenu štítkov v predajniach, e-shopoch a na webových stránkach v určených termínoch počas 14 pracovných dní. Ako prvé sa od 1. do 18. marca 2021 budú meniť štítky k chladničkám, mrazničkám, vinotékam, práčkam, práčkam so sušičkami, umývačkám riadu, elektronickým displejom, vrátane televízorov a monitorov. Od 1. mája 2021 budú nasledovať štítky pneumatík a od 1. septembra 2021 štítky svetelných zdrojov a svietidiel.

Ministerstvo hospodárstva SR v tejto súvislosti v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) pripravujú informačnú kampaň. Tá má pomôcť predajcom pri prechode na nové štítky. „Výrobcovia zariadení vkladajú nové štítky do balení už niekoľko mesiacov. Povinnosť výmeny sa dotkne tisícok predajní. Kampaň má pomôcť zabezpečiť, aby sa zákazníci necítili zmätení alebo oklamaní, keď v prechodnom období nájdu v jednej predajni pri tom istom druhu zariadenia starý štítok s vyššou energetickou triedou a v inej s nižšou triedou,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

debata chyba
Viac na túto tému: #spotrebiče #štítok