Nové vedenie SEPS odhalilo nekalú súťaž

Len pre vybraných? V Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave (SEPS) našlo nové vedenie neefektívnu hospodársku súťaž. "Úspešne súťaží úzky okruh firiem a ešte užší okruh konečných užívateľov,“ povedal podpredseda predstavenstva SEPS Martin Riegel. Spoločnosť musí podľa neho nastaviť efektívnu hospodársku súťaž. "Sme pripravení zaradiť do verejného obstarávania všetkých verejných obstarávateľov,“ dodal Riegel.

23.06.2020 16:56
debata (5)

Predseda predstavenstva SEPS Jaroslav Vach tvrdí, že existujú podozrenia na určité kartely. Predseda predstavenstva nechcel v súčasnosti menovať firmy, ktoré mali vďaka nehospodárnym súťažiam zarábať v štátnom podniku. Priznal však, že firmy podnikateľa Jozefa Brheľa sú tie, ktoré si vytvorili pevné prostredie v podniku SEPS.

Vach poukázal na dva prípady. V prvom prípade išlo o predaj bývalého sídla spoločnosti SEPS v Bratislave. Štátny podnik tam pôsobil do roku 2006. Do roku 2012 boli dva pokusy o predaj nehnuteľnosti. Ani v jednom prípade nebol predaj úspešný. „Následne na to sa v roku 2013 prihlásila BD Company. Nesplnila kritéria, bola sama v tendri,“ podotkol Vach. Firma BD Company nakoniec za 4,6 milióna eur bývalé sídlo SEPS získala. Mala však podľa Vacha podmienku, a to, že ak budovu kúpi, bude jej vydané stavebné povolenie.

Podľa predsedu predstavenstva nie je v tomto prípade v poriadku ani fakt, že celý proces riadil vtedajší finančný riaditeľ spoločnosti SEPS. A ten bol aj majiteľom realitnej kancelárie, ktorá následne predávala v roku 2013 byty v bývalom sídle. „Rozhodne nie je normálne, aby dochádzalo k takému konfliktu záujmov. To znamená, že finančný riaditeľ riadi celý proces, a pritom vlastní realitnú kanceláriu,“ dodal Vach. SEPS chce podľa neho podať aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa

Šéfovi SEPS sa nepozdáva ani outsourcovanie niektorých služieb. Išlo najmä o monitoring elektrizačnej siete. Ten si spoločnosť zabezpečovala až do roku 2008 interne. "Výkony za 8 miliónov eur za dva roky. Keď sme sa na to bližšie pozreli, tak sme zistili, že táto aktivita sa dá zabezpečiť z vlastných prostriedkov za oveľa menej peňazí,“ dodal Vach.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SEPS #hospodárska súťaž