Plynovod Nord Stream 2 hlási problém, ale gigant sa nevzdáva

Veľké energetické dielo je takmer hotové, avšak ohrozené. Ide o budúcnosť plynovodu Nord Stream 2, ktorý vedie cez Baltské more z Ruska do Nemecka. Počíta sa s tým, že kapacitu dodávok ruského plynu dokáže ročne zvýšiť až na 110 miliárd kubických metrov. Nemecký regulačný úrad pre sieťové odvetvia, čo je inštitúcia nezávislá od vlády, však plánuje neudeliť výnimku ruskému plynárenskému gigantovi Gazpromu v zmysle úplného prístupu k Nord Stream 2.

14.05.2020 00:00
Nord Stream 2 Foto:
Rúry pre plynovod Nord Stream 2.
debata (66)

Hlavný problém spočíva v tom, že podľa novej smernice EÚ musia byť oddelení prepravca a dodávateľ plynu z nečlenských štátov únie. Gazprom to nespĺňa. Medzinárodné konzorcium, do ktorého patrí a ktoré stavia Nord Stream 2, označuje opatrenie za diskriminačné.

Projekt, ktorému na dokončenie chýba už len niekoľko desiatok kilometrov, sa nachádza v paradoxnej situácii. Kým regulačný úrad ho vážne spochybňuje, vláda v Berlíne ho jednoznačne podporuje. Nemecký veľvyslanec v Moskve Géza Andreas von Geyr nedávno opakovane vyslovil nádej, že Nord Stream 2 začne fungovať. Poukázal na to, že Rusi upravili svoje špeciálne plavidlá Akademik Čerskij a Fortuna tak, aby v Baltskom mori mohli klásť potrubie na morské dno.

Tieto práce sa pozastavili na konci minulého roku po uvalení amerických takzvaných exteritoriálnych sankcií, ktoré prinútili švajčiarsku firmu Allseas odstúpiť od kontraktu. Američania argumentovali, že im ide o energetickú bezpečnosť EÚ vo vzťahu k Rusku, naopak, kritici poukazovali na to, že v pozadí je snaha predávať Európanom skvapalnený plyn z USA na úkor zemného od Gazpromu.

Pokiaľ ide o spomínanú smernicu EÚ, nemecká legislatíva umožňuje udeliť výnimku pre firmy z nečlenských krajín v prípade projektov, ktoré boli dokončené do 23. mája 2019. Zúčastnené strany konzorcia mali možnosť písomne sa vyjadriť do 8. mája k predbežnej správe regulačného úradu, ktorý má negatívny postoj k Nord Stream 2. „Nesúhlasíme so závermi. Počkáme si na formálne rozhodnutie úradu a, samozrejme, potom vyhodnotíme ďalšie kroky, aby sme si zachovali naše práva,“ citoval server New Europe zo stanoviska.

Veľkou výhradou je to, že do výstavby plynovodu sa investovalo niekoľko miliárd eur, pričom kritizovaná smernica ešte na začiatku prác neexistovala. V prípade, že regulačný úrad nevyjde plynovodu v ústrety, nepochybne bude nasledovať odvolanie proti rozhodnutiu. Keby Nord Stream 2 dostal zelenú, vyhrané by pritom ešte vôbec nemal. S rozhodnutím národného regulátora totiž môže nesúhlasiť Európska komisia. Zložitá kauza by potom asi mala podobu ťahaníc na Súdnom dvore EÚ.

K dokončeniu plynovodu chýba už iba 160 kilometrov. Dĺžka celej trasy od ruského pobrežia k nemeckému má 1230 kilometrov. Pre Nord Stream 2, ktorý má dve vetvy, vyrobili 200-tisíc kusov potrubia. Každá rúra má hmotnosť 24 ton a dĺžku 12 metrov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Nord Stream