Rozšíri sa preprava plynu medzi Slovenskom a Maďarskom?

Ešte viac plynu by malo prúdiť medzi Slovenskom a našimi južnými susedmi. Preprava plynu by sa tak mala do štyroch rokov zvýšiť trojnásobne. Dohodol sa na tom minister hospodárstva Richard Sulík a maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. A to počas návštevy stavby nového dunajského mosta spájajúceho Komárno s maďarským Komáromom.

11.05.2020 12:52 , aktualizované: 17:29
debata (19)
Video

"Do roku 2024 budeme môcť zo Slovenska do Maďarska prevážať 5,2 miliardy kubických metrov zemného plynu ročne,“ povedal Péter Szijjártó. Maďarsko to vyjde na 43 miliárd forintov (123 miliónov eur).

S investíciou súhlasí aj slovenský šéf rezortu hospodárstva. „Dôležité je, aby vlády výstavbu plynovodu podporovali, je to dôležitý projekt a chceme v ňom pokračovať,“ povedal Sulík. Výstavbu na slovenskej strane zastrešuje spoločnosť Eustream. Podľa Sulíka zaváži aj nutnosť diverzifikácie dodávok energií. Práve rozšírením kapacity sa zabezpečí, že plyn by k nám neprúdil už iba z východu, ale aj z juhu. Tu sa však energetická spolupráca nekončí. Do konca tohto roka sa má na dvoch miestach prepojiť elektrická sieť.

Slovensko a Maďarsko však plánujú spolupracovať na viacerých projektoch. Do roku 2022 sa má dobudovať cestné prepojenie, ktoré umožní jazdiť rýchlostnou cestou medzi Miškovcom a Košicami. Szijjártó pripomenul, že Slovensko je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska a jeho druhým najdôležitejším trhom pre export. Doplnil aj konkrétne spoločné ciele oboch krajín do budúcnosti. Okrem nového mosta pri Komárne, ktorý majú vlády v úmysle odovzdať v auguste, vzniknú do roku 2022 tri nové mosty nad Ipľom a rýchlostná cesta z Miškovca do Košíc.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plynovod