Vláda si chce posvietiť na predražené Mochovce

Pod drobnohľad vlády sa podľa programového vyhlásenia dostane aj dostavba mochoveckej atómky. "Vláda preverí doterajší proces výstavby rozostavaného 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, zasadí sa o vyvodenie zodpovednosti za meškanie a vysoké náklady,“ píše sa v programovom vyhlásení. Dohliadnuť chcú kompetentní aj na dokončenie oboch blokov.

19.04.2020 10:30
jadrová elektráreň mochovce, dostavba Foto: ,
Termín spustenia tretieho bloku jadrovej elektrárne sa zrejme opäť nedodrží.
debata (37)

Vláda chce tiež chrániť majetok Slovenských elektrární. A to pre hroziace ekonomické ťažkosti pre dostavbu dvoch blokov Mochoviec. Zdá sa tak, že ani posledný termín dostavby nebude dodržaný. Podľa posledných informácií sa počítalo s tohtoročnou jeseňou. Otázne však je, aký dopad na stavebné práce bude mať pandémia.

Bloky sa dokončujú už od roku 2007. Pôvodne mali byť spustené v roku 2012. Pôvodný rozpočet hovoril o cene 2,8 miliardy eur. Aktuálne je to 5,7 miliardy eur. Za poslednou zmenou termínu bolo množstvo chýb a nedorobkov, ktoré našiel na stavbe Úrad jadrového dozoru.

Polícia už od roku 2015 rieši predraženie Mochoviec. Naposledy tam zasahovala začiatkom marca. Tesne pred vypuknutím koronavírusu sa Slovensku. Posvietila si vtedy na dostavované bloky atómky. Polícia má totiž podozrenie, že materiál použitý pri dostavbe nie tak celkom zodpovedá tomu objednanému.

Dostavbu mal v elektrárňach, kde má štát 34 percent akcií, na starosti Enel Produzione. Talianska firma Enel sprivatizovala 66 percent akcií elektrární za 840 miliónov eur v roku 2006. Krátko nato padol verdikt o dostavbe Mochoviec.

Denník Pravda ako prvý ešte v roku 2007 upozornil na to, že nejadrovú časť Mochoviec elektrárne zadali bez súťaže priamo firme Enel Produzione. Odvtedy sa viedli špekulácie o tom, ako sú využívané prostriedky na finančne aj časovo čoraz náročnejší projekt. Elektrárne pochybnosti odmietali.

Taliansky Enel je momentálne na odchode z elektrární aj zo Slovenska. Podmienkou však je, aby sa najprv dokončili Mochovce. Následne celý podnik preberie Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardára Daniela Křetínskeho, ktorý už teraz riadi elektrárne.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Mochovce #Igor Matovič #dostavba Mochoviec