Taraba chcel ako poslanec systém zálohovania PET fliaš znárodniť, teraz hovorí iba o zmenách. Ako by sa dotkli zákazníkov?

Systém zálohovania PET fliaš a plechoviek zrejme čakajú zmeny. Nový minister životného prostredia Tomáš Taraba totiž ešte ako poslanec v parlamente systém ostro kritizoval s tým, že je to podvod na slovenských výrobcoch.

10.11.2023 08:00
debata
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

V tom čase prišiel Taraba ako nezaradený poslanec dokonca s návrhom zákona, ktorý by celý systém de facto zoštátnil, čo vtedy cez parlamentnú väčšinu neprešlo. Dnes však šéfuje rezortu, ktorý zálohovanie kontroluje a reguluje. Hoci zatiaľ zo stanoviska ministerstva vyplýva, že to nebude výraznejší zásah, napríklad v podobe zoštátnenia, systém chce urobiť viac transparentným a efektívnym. „Výhradám ministra Tomáša Tarabu voči systému zálohovania nerozumiem,“ hovorí odborník na odpadové hospodárstvo Radovan Potočár.

  • Prečo považuje nový minister životného prostredia celý systém za podvod a čo na jeho argumentácii nesedí?
  • Je zálohovanie dostatočne efektívne a prináša želaný cieľ znížiť mieru odpadov v prírode a v našom bezprostrednom okolí a zvýšiť množstvo odpadov, ktoré recyklujeme?
  • A ako sa môžu prípadné zmeny dotknúť bežných spotrebiteľov?

Vypočujte si podcast denníka Pravda s odborníkom na odpadové hospodárstvo Radovanom Potočárom.

Ďalšie podcasty Pravdy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #Počúvajte Pravdu #zálohovanie PET-fliaš