Aj vo veľkých budovách sa dá šetriť. A zateplením sa to nekončí

Na Slovensku máme 15-tisíc verejných budov, z ktorých výrazná väčšina čaká na rekonštrukciu. Časť z nich tvoria administratívne budovy zo 60. až 80. rokov s vysokou spotrebou energie.

07.12.2023 13:02
Kancelária ilustračné foto Foto:
Obnova zateplením dokáže najúčinnejšie znížiť náklady na vykurovanie, pri veľkých budovách je však finančne skutočne náročná.
debata

Obnova zateplením dokáže najúčinnejšie znížiť náklady na vykurovanie, pri veľkých budovách je však finančne skutočne náročná. Situáciu sčasti zmení nový zdroj financií, program REPowerEU, so sumou 149 miliónov eur na obnovu. Dobrou správou je, že šetriť na prevádzke administratívnych budov sa dá aj bez nákladnej prerábky.

Zateplením sa to nekončí

Najčastejšími opatreniami pri obnove budov je zníženie tepelných strát, čiže zateplenie a výmena okien za nové s lepšími izolačnými vlastnosťami. Tieto opatrenia robia mestá, štát aj súkromní majitelia kancelárskych budov v prvom kroku. „Izolácia budovy by sa nemala obmedziť len na zateplenie fasády, podobne dôležitá je aj strecha. Pri plochých strechách veľkých objektov sa odporúča použiť kamennú vlnu, ktorá má popri vysokom tepelnom odpore aj najlepšie protipožiarne parametre,“ hovorí Tomáš Okál, špecialista technického poradenstva pre značky Isover, Rigips a Weber.

Šetriť a zostať zdraví

Morálne aj technologicky zastaralá budova má okrem úniku tepla problém aj v interiéri, ktorý nevyhovuje požiadavkám. Pri modernizácii preto netreba zabúdať na obnovu vnútorných priestorov. Aktuálnym štandardom je využitie suchých technológií v interiéroch, ktoré umožňuje priestor zmeniť rýchlo a efektívne, a zároveň ho prispôsobiť potrebám užívateľov. Administratívne budovy sa dajú „vyčistiť“ od všetkých nenosných prvkov a zo sadrokartónových stien sa dá vytvoriť v otvorenom priestore ľubovoľná zostava kancelárií, miestností na porady aj na individuálnu sústredenú prácu.

Scholz Čítajte aj Stavbu mrakodrapu náhle zastavili v polovici. Nad stavebným sektorom sa sťahujú mraky, pilier hospodárstva sa rúca

„Pri prestavbe interiéru je dôležité nezabudnúť na stropné systémy na zlepšenie akustických parametrov a na úpravu pôvodnej vzduchotechniky takzvanými ľahkými akustickými vzduchovodmi, ktoré tlmia hluk. Prípadne sa dá klimatizácia nahradiť stropným chladením, ktoré má výrazne vyššiu efektivitu a menší vplyv na zdravie zamestnancov v priestoroch,“ vysvetľuje Juraj Mlynarčík, manažér technického oddelenia Saint-Gobain.

Ako usporiť bez rekonštrukcie

Na mieru navrhnuté batériové úložisko si na seba dokáže zarobiť a postupne splatiť vstupnú investíciu
Vladimír Miškovský zo spoločnosti Fuergy

Znížiť náklady na energie je možné aj bez nákladnej investície do rekonštrukcie budovy. S inovatívnym riešením prišiel slovenský start-up Fuergy, ktorý inštaluje v administratívnych budovách veľké smart batériové úložiská, ktoré dokážu posúvať spotrebu energie v čase, a tým znižovať záťaž na elektrickú sieť. Za túto službu dostáva majiteľ budovy finančnú odmenu, a tým mu klesajú náklady na energie.

Celé riešenie je postavené na takzvaných necertifikovaných podporných službách. „Na mieru navrhnuté batériové úložisko si na seba dokáže zarobiť a postupne splatiť vstupnú investíciu. Navyše majiteľ budovy okrem finančnej úspory znižuje aj uhlíkové emisie,“ vysvetľuje Vladimír Miškovský zo spoločnosti Fuergy.

Zapnúť, vypnúť, šetriť

Najnovšie získala batériové úložisko bratislavská 28-poschodová budova Tower 115. Na základe energetického auditu firma Fuergy navrhla batériu brAIn s kapacitou 432 kWh, ktorá dokáže ročne ušetriť niekoľko tisíc eur a vyše 400 ton CO2. Keďže samotná uhlíková stopa z výroby batérie je 57 ton, prevádzka úložiska už za pár mesiacov produkuje čistú uhlíkovú úsporu, ktorú si majiteľ môže vykázať vo svojom ESG reporte. Vďaka tomu je už dnes v lepšej pozícii u svojich klientov aj v banke pri žiadosti o úver.

IKEA Bratislava Čítajte aj Švédskemu výrobcovi nábytku sa darí. Celoročný zisk zvýšil viac než dvojnásobne

„Kľúčovou súčasťou riešenia je inteligentný softvér na energetické riadenie, ktorý sme sami vyvinuli. Softvér riadi nabíjanie batérie v čase, kedy sieť potrebuje odber, a vypína odber elektriny v momente, keď je sieť preťažená a potrebuje pomôcť,“ hovorí Vladimír Miškovský. Jednou z častých obáv pri batériovom úložisku je otázka, či nehrozí riziko požiaru. „Vďaka použitiu nehorľavých batérií tu požiar nehrozí. Navyše máme nad úložiskom 24-hodinový on-line dohľad a v tejto budove navyše inštalovaný aerosólový hasiaci systém,“ odborník.

Dá sa využiť v každej budove

Tower 115 bola postavená v roku 1984 a rekonštrukciou prešla pred vyše 15 rokmi. Pre svoju veľkosť – každé poschodie má 1 390 metrov štvorcových – má vysokú spotrebu energií a príliš malú plochu pre inštaláciu fotovoltických panelov. Preto bolo smart batériové úložisko vhodným riešením. Navyše ho majiteľ budovy získal od dodávateľa energií zadarmo. Ako uvádza slovenský start-up, samotná batéria sa dá využiť v každom type budovy. Môže byť inštalovaná samostatne alebo v kombinácii s fotovoltickou elektrárňou na streche.

Tým, že sa batéria počas dňa neustále nabíja a vybíja, dokáže priebežne uvoľňovať kapacitu na uskladnenie solárnych prebytkov. Budova tak dokáže využiť viac svojej lokálne vyrábanej zelenej energie. Regulovať odber v čase a poskytovať necertifikované podporné služby je možné aj zvyšovaním alebo znižovaním výkonu energeticky náročných technológií ako tepelné čerpadlá či vzduchotechnika. Takýto spôsobom je možné dodatočne využiť už existujúce technológie a spotrebiče v budove a šetriť ďalšie náklady aj emisie CO2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #energetika #rekonštrukcia budovy #šetrenie energiami