Nízkoenergetické bývanie usporí aj tisíce ročne. Ako zmeniť nehnuteľnosť na úspornú?

Ekologický rozmer sa dnes stal zdanlivo menej dôležitý, nahradili ho požiadavky na úsporu peňazí. Stovky až tisíce eur sa dajú usporiť s nízkoenergetickým bývaním. Takéto bývanie šetrí náklady aj životné prostredie a stalo sa hitom.

26.09.2023 13:55
rodina, solárna energia Foto:
To, či bude dom bežný, nízkoenergetický, alebo pasívny, sa určuje podľa celkovej ročnej spotreby energie.
debata

To, či bude dom bežný, nízkoenergetický, alebo pasívny, sa určuje podľa celkovej ročnej spotreby energie. Nízkoenergetický dom potrebuje na zabezpečenie tepelnej pohody 15 až 50 kWh na štvorcový meter. Pasívny dom má spotrebu od 5 do 15 kWh na štvorcový meter ročne.

Spotreba energie pritom nezávisí len od zdrojov na kúrenie a ohrev vody, ale aj od materiálov použitých na stavbe, od spôsobu tepelnej izolácie a tiež od zvykov používateľov nehnuteľnosti, napríklad ako vetrajú alebo ako majú usporiadané miestnosti.

Aby bola nehnuteľnosť označená ako nízkoenergetická, musí využívať také technológie a prvky, ktoré znižujú náklady na energie, napríklad rekuperáciu a slnečné kolektory.

Ako zmeniť nehnuteľnosť na úspornú

V ideálnom prípade sa cieľ mať pasívny alebo nízkoenergetický dom sleduje už od projektu. Do úvahy sa berie vhodná orientácia svetových strán na využitie slnečnej energie a optimalizácia dispozičného riešenia. Za kratší koniec však nemusia ťahať ani staršie domy.

Prvým krokom je odstránenie všetkých tepelných mostov. Počas vykurovacej sezóny sa dajú pomocou termovízneho merania presne určiť. „Na základe rôznych farieb termovízneho merania je zrejmé, či ide iba o malý, alebo o zásadný únik, ktorý treba riešiť v období, keď sa dajú robiť na dome sanácie a opravy,“ vysvetlil Ing. Branislav Augustín zo spoločnosti Sika.

Materiály by sa mali dopĺňať

Zateplenie fasády, zaizolovanie strechy a výmena okien sa odporúčajú robiť v suchom ročnom období. Ide o práce, ktoré treba zveriť do rúk odborníkov, aby mohli poskytnúť záruku na materiál a aj svoju prácu.

Na odstránenie tepelných mostov je dobré robiť systémové riešenia. To znamená, že materiály navzájom dobre spolupracujú a dopĺňajú sa. Vďaka tomu sa šetria financie aj čas potrebný na obnovu, predlžuje sa životnosť stavby a znižujú sa náklady na kúrenie a chladenie.

Dobrá izolácia nad zlato

Prečo? Pretože dokáže ročne ušetriť 30 až 80 percent nákladov na kúrenie a chladenie. Ďalším opatrením, ktoré sa dá urobiť ešte túto vykurovaciu sezónu, je usporiadanie miestností v dome tak, aby boli rozdelené na dennú a nočnú časť, pričom prvá má vyššie nároky na vykurovanie než druhá.

Zemný plyn ako zdroj energie na kúrenie (a ohrev vody) je aktuálne jeden z najdrahších. Ľudia hľadajú doplnkové zdroje na získavanie tepla, ako je napríklad tepelné čerpadlo, vykurovacie teleso na tuhé palivo a rekuperácia. Trendom je nahrádzanie plynových kotlov peletovacími kotlami so zásobníkom na ohrev vody.

Ako znížiť energetickú náročnosť nehnuteľnosti

  • zateplenie obvodového plášťa
  • zateplenie strechy
  • výmena okien a dverí
  • zateplenie podlahy nevykurovaného priestoru, pod ktorým je vykurovaný priestor
  • zateplenie stropu nevykurovaného suterénu alebo zateplenie podlahy prízemnej miestnosti, pod ktorou nie je iná miestnosť
Pasívny dom má spotrebu od 5 do 15 kWh na... Foto: SHUTTERSTOCK
domček, mince Pasívny dom má spotrebu od 5 do 15 kWh na štvorcový meter ročne.

Ďalšie možnosti šetrenia energií

  • inštalácia tepelného čerpadla
  • inštalácia fotovoltických panelov, solárnych kolektorov, plynového kondenzačného kotla
  • inštalácia rekuperácie, zelenej strechy, akumulačnej nádrže na dažďovú vodu
  • inštalácia tieniacej techniky a odstránenie azbestu
Materiály navzájom dobre spolupracujú a... Foto: SHUTTERSTOCK
energetický certifikát, energia, ekológia Materiály navzájom dobre spolupracujú a dopĺňajú sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #životné prostredie #šetrenie energiami