Vyrúbať môžu až 100-tisíc stromov. Na lukratívnom pozemku v Bratislave chce developer stavať

Bratislavskému lužnému lesu v lokalite Vlčie hrdlo hrozí, že z dôvodu zámeru developera Win-Port invest na výstavbu nového prístavu vyrúbu viac ako 100-tisíc stromov.

21.09.2023 16:04
Kiča Foto: ,
Na snímke bývalý štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča (Demokrati), ktorý na výrub upozornil.
debata (7)

Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil expert strany Demokrati na životné prostredie Michal Kiča. „Takýto výrub sme tu nemali, odkedy sa budovalo vodné dielo Gabčíkovo a ide o najväčší biomasaker v Bratislave za posledných 30 rokov," uviedol Kiča. Má ísť o územie v 90 hektároch lužných lesov v chránenom území v Bratislave v lokalite Vlčie hrdlo, ktoré je aj Ramsarskou lokalitou.

Bratislavčania by podľa neho v dôsledku masívneho výrubu prišli o unikátnu adaptačnú špongiu, ktorá pomáha mestu adaptovať sa na klimatické zmeny. „BA je ohrozená rizikom 10 bodov z 10 z dlhodobých súch a extrémnych teplôt," poznamenal Kiča s tým, že obyvatelia Vrakune, Ružinova ale aj Petržalky by navyše prišli o prirodzenú slonu, ktorá ich oddeľuje od rafinérie či spaľovne. Ako dodal, územie je navyše potenciálne hodnotné aj z hľadiska rekreácie.

Rusko Čína prezident návšteva Čítajte viac Čínsky drak bude hladný po plyne, aj po tom kvapalnom. Surovinu bude dovážať najmä zo zahraničia

Výstavba nového prístavu v Bratislave navyše podľa Kiču nemá opodstatnenie ani z hľadiska dopravného napojenia, keďže Bratislava už prístav má.

„Hlavné mesto, ministerstvo životného prostredia, ako aj organy ochrany prírody požadovali, aby sa v zmysle aktuálnych zmien a doplnkov územného plánu (ÚP) Bratislavy vylúčila táto výstavby z ÚP," poznamenal Kiča. Podľa neho na opačnej strane stojí ministerstvo dopravy a predseda úradu pre územné plánovanie. „Ide o osobu, ktorá je nominantom Sme Rodina a ktorá je sedem rokov zabetónovaná v tejto funkcii," doplnil.

Podľa Kiču môže byť skutočným zámerom výstavby nového prístavu zámer výstavby v zimnom prístave. „Budúcnosť môže byť taká, že súkromný developer, ktorý chce investovať stámilióny eur do výstavbu prístavu v tejto lokalite, si v budúcnosti zamení so štátom pozemky, ktoré sa nachádzajú v lokalite prístavu," podotkol. Ako dodal, strana Demokrati sa v krátkom čase obráti na prokuratúru s podnetom na preskúmanie rozhodnutia, nakoľko postup považujú za nezákonný, keďže uprednostňuje záujmy súkromného investora pred záujmami mesta.

Demokrati tiež vyzývajú ministerstvo dopravy, aby upustilo od svojich pripomienok k ÚP mesta a umožnilo zachovanie rekreačnej funkcie lužného lesa pre Bratislavčanov. Zároveň žiadajú ministerstvo životného prostredia, aby čo najskôr zverejnilo zámer k Národnému parku Podunajsko, nakoľko tento zámer poskytne lužnému lesu právnu ochranu. Kiča doplnil, že v prípade úspechu strany vo voľbách zmenia investičný zámer a zákon tak, aby bol predseda úradu pre územné plánovanie odvolateľný a podliehal kontrole.

Podľa Hospodárskych novín ide o miliardový projekt, ktorý má zamestnať tisíce ľudí a stať sa novým dopravným uzlom metropoly, kde sa stretáva cestná, železničná aj lodná doprava.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #prístav