Taliansko pritvrdzuje, chce sa stať progresívnym lídrom v zelenej energetike

Taliansko chce do konca tejto dekády, do roku 2030, vyrábať takmer dve tretiny elektriny z obnoviteľných zdrojov. Oznámilo to v sobotu (1. 7.) talianske ministerstvo energetiky, ktoré zvýšilo cieľové hodnoty stanovené pred tromi rokmi.

02.07.2023 18:38
Solárne panely, slnko, energia, elektrina,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V revidovanom pláne pre energetiku a klímu ministerstvo uviedlo, že Taliansko má do roku 2030 zabezpečiť 65 percent spotreby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, pričom predchádzajúci cieľ bol 55 percent. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

ceny energie žena zarmútok neistota Čítajte viac Umelo stlačená cena plynu pre domácnosti sa skončí. Nastane od Nového roka cenový šok?

Vláda v Ríme očakáva, že do konca desaťročia budú obnoviteľné zdroje pokrývať 40 percent hrubej spotreby energie vo všetkých sektoroch vrátane výroby energie, bývania a dopravy. V pôvodnom pláne bol stanovený podiel 30 percent.

V oblasti vykurovania a klimatizácie by obnoviteľné zdroje mali zabezpečiť 37 percent spotreby a v doprave 31 percent. Ambíciou vlády ďalej je, aby vodík vyrobený s použitím bezuhlíkových technológií do roku 2030 pokrýval 42 percent spotreby elektriny v priemysle.

nemecko, baňa, vozík, uhlie Čítajte viac Uhlie v Česku definitívne končí oveľa skôr, ako sa čakalo. Najbližšie roky budú katastrofa

Európska komisia (EK) vyzvala členské štáty Európskej únie, aby predložili revidované stratégie do roku 2030 v súlade s programami Fit for 55 a REPowerEU. Tieto iniciatívy oznámené v posledných dvoch rokoch obsahujú záväzné ciele v oblasti energetickej transformácie v rámci boja proti klimatickej zmene. Revidované stratégie by mala Komisia po preskúmaní schváliť do júna 2024.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #energetika #obnoviteľné zdroje