Čaputová chce ísť príkladom. V paláci zníži teplotu o 1 až 2 stupne

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla pristúpiť k úsporným opatreniam, ktoré majú za cieľ ušetriť na energiách a inšpirovať ďalšie verejné inštitúcie.

19.08.2022 11:14
Čaputová Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (210)

V prezidentskom paláci sa najbližšiu vykurovaciu sezónu zníži kúrenie o jeden až dva stupne. Do konca leta bude stlmené aj klimatizovanie spoločných priestorov.

Prezidentka na sociálnej sieti ďalej informuje, že ohrev teplej vody bude znížený na maximálne 50 stupňov Celzia a prezidentský palác bude v noci svietiť o 2 hodiny kratšie. Aj takéto mierne zmeny podľa nej môžu priniesť reálne úspory.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Dôvodom takýchto ráznych krokov je ten, že dlhodobo čelíme klimatickej kríze a v súčasnosti nás ohrozuje aj energetická kríza.

„Tieto opatrenia idú nad rámec toho, čo dlhodobo robíme v projekte Zelená kancelária, v rámci ktorého sa staneme prvou klimaticky neutrálnou verejnou inštitúciou do roku 2030. Verím, že sa k nám pridajú aj ďalší,“ hovorí hlava štátu.

Európa šetrí energiami

V západnej Európe je podobné šetrenie energiami bežnou súčasťou boja proti energetickej kríze. Nemecké mesto Hannover prijalo viaceré opatrenia v súvislosti s energetickou krízou. V budovách, ktoré patria pod správu mesta, sa priškrtí kúrenie a vypne sa osvetlenie na fasádach budov. Počas vymedzenej vykurovacej sezóny, teda od 1. októbra do 31. marca, bude v kancelárskych priestoroch pod správou mesta nastavená teplota najviac na 20 stupňov Celzia. Mimo nej sa „v zásade“ nebude kúriť.

Aj Španieli prijali v dôsledku obáv z energetickej krízy rázne opatrenia. Kancelárie, obchody a pohostinstvá v krajine už nebudú môcť nastaviť svoje klimatizácie v lete pod 27 stupňov ani v zime zvyšovať kúrenie nad 19 stupňov Celzia. Obchody napríklad budú musieť mať povinne zatvorené dvere a vykurovacie systémy budú podliehať častejšej kontrole.

Ceny energií idú hore

Vo štvrtok pokračovali ceny plynu ďalej v raste a uzavreli na novom rekordnom maxime. Energetická kríza naďalej sužuje región, pričom sa už objavujú signály, že plyn začína byť príliš drahý pre priemysel a výrobu elektriny, píše agentúra Bloomberg.

Ceny plynu v Európe sú približne jedenásťkrát vyššie v porovnaní s úrovňami, na ktorých sa normálne pohybovali v tomto čase roka. Prudké zdraženie energií podporilo infláciu, ktorá sa dostala najvyššie za desaťročia.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie #Zuzana Čaputová