Závislosť na ruskom plyne je možné znížiť aj cez úspory v budovách

Ak by obnova budov generovala zníženie konečnej energetickej spotreby ako v rokoch 2005 až 2020, v roku 2035 by spotreba plynných palív dodatočne klesla o 26 percent a tepla o 54 % oproti roku 2020.

21.03.2022 14:57
krb, kúrenie, dobré bývanie, Foto:
Ilustračná fotka.
debata (11)

Závislosť na ruskom plyne je možné zásadne znížiť aj cez úspory v budovách. Ak by obnova budov generovala rovnaké zníženie konečnej energetickej spotreby ako v rokoch 2005 až 2020, znamenalo by to v roku 2035 dodatočné zníženie spotreby plynných palív o 26 percent a tepla až o 54 % oproti úrovni roka 2020. Keďže v roku 2020 bola stále viac ako polovica budov neobnovená a dopyt po obnove aj pod vplyvom rastúcich cien energií rastie, možno očakávať, že takýto scenár je reálny. Informovala o tom v pondelok platforma Budovy pre budúcnosť.

„Z hľadiska maximalizácie úspor energie v budovách v tomto roku by vláda mala čo najskôr pristúpiť k dvom krokom. Po prvé, spustiť plánované programy podpory obnovy budov napríklad z Plánu obnovy. Po druhé, zvážiť podporu tzv. rýchlych opatrení,“ uviedol predseda Správnej rady BPB Peter Robl. Ide podľa neho o čiastkové riešenia, ktoré prinášajú 5 až 20 % úspory energie, ale ich realizácia zaberá iba niekoľko dní a preto sa dajú behom roka vykonať na relatívne veľkom počet budov.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Dodávky vzácneho plynu z Odesy a Mariupoľa skolabovali. Čo to znamená pre autá či počítače?

„Zamerať by sa mali na zateplenie strechy a podkrovia, výmenu okien, inštaláciu termostatických ventilov, vyregulovanie vykurovacej sústavy, inštaláciu tepelných čerpadiel pri novostavbách a dobre zateplených obnovovaných budovách a využitie zariadení na meranie a reguláciu napríklad vo forme časových spínačov vo verejných budovách,“ priblížil Robl. Ako dodal, tieto opatrenia majú potenciál prispieť k zníženiu spotreby zemného plynu a zároveň čiastočne ochrániť domácnosti a inštitúcie pred nárastom cien energie už pred najbližšou vykurovacou sezónou.

Podľa údajov z Enviroportálu ministerstva životného prostredia majú budovy najväčší podiel na spotrebe plynných palív (57 percent v roku 2020) a na spotrebe tepla (89 percent v roku 2020). V oboch prípadoch je zdrojom energie najmä zemný plyn. V rokoch 2005 až 2020 klesla spotreba plynných palív a tepla najrýchlejšie spomedzi všetkých sektorov práve v budovách. V priebehu týchto rokov sa znížila najmä pre obnovu budov konečná spotreba plynných palív na Slovensku o takmer pätinu a spotreba tepla o viac ako tretinu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #budovy #vykurovanie