Pokračovanie článku: Ako je Slovensko pripravené na sucho? Na papieri aj v realite zle, potvrdili kontrolóri

Envirorezort má dáta, ale nič nerobí

Kontrola ukázala, že krajina nemá vypracovanú stratégiu manažmentu sucha. V praxi to znamená, že neexistuje návod, ktorý by určil, ako k takejto hrozbe pristupovať. Stratégia je jedna vec a realita druhá. „Slovensko potrebuje okrem stratégie aj záväzné opatrenia,“ tvrdí pre Pravdu na margo neexistujúcej stratégie pre manažment sucha europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko). Inak to podľa neho ostane len na papieri.

Ján Budaj, OĽaNO Čítajte viac Pomôže ľuďom na vidieku plán obnovy? Proti reforme národných parkov sa ozývajú aj kritici

Druhá vec, na ktorú kontrolóri upozornili, je absencia vyhodnocovania rizika sucha. Základom pre hodnotenie a prijímanie opatrení je vyhodnotenie významných období sucha, ktoré sa v minulosti udiali. „Envirorezort napriek tomu, že mal k dispozícii množstvo dát, nespracovával ich a nevyhodnocoval komplexne historický výskyt sucha, kvôli čomu absentuje aj vyhodnotenie rizika sucha,“ konštatuje NKÚ pod vedením Karola Mitríka. Okrem toho neboli identifikované oblasti, ktoré by mohli byť suchom ohrozené, čo by pomohlo pri nastavení účinných opatrení. Chýbal tiež systém indikátorov, podľa ktorých by sa výskyt a intenzita sucha určovali.

flasky Čítajte viac Zálohovanie plastov odštartovalo: Pozrite sa, ako automat berie fľaše a vydáva 15 centov

NKÚ tiež upozornil, že manažment sucha nie je koordinovaný orgánom so silným mandátom od vlády. Podľa kontrolórov je preto dôležité posilniť kompetencie ministerstva životného prostredia. „Je potrebné, aby rezort vystupoval ako kľúčový hráč a odporúčania, ktoré v tejto oblasti vydá, aby boli pre partnerov záväzné a brané vážne. V tejto zásadnej téme by z pohľadu klimatických zmien mala agenda riešenia sucha získať jasnú podporu až z pozície predsedu vlády,“ zdôrazňuje podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy. To, ako sa krajina vysporiada so samotnými akčnými plánmi, sa ukáže až cez úpravu legislatívy.

Zistenia a odporúčania kontrolórov berie envirorezort na vedomie a bude sa nimi zaoberať. Rezort pod vedením Jána Budaja (OĽaNO) argumentuje, že má vypracované plány, ako bojovať so suchom. Dokumenty ako Stratégia adaptácie SR na zmenu klímy a Akčný plán pre implementáciu vytvárajú dostatočne účinný rámec pre určenie základných opatrení na riešenie situácie s nedostatkom závlahy, bráni sa rezort. Okrem toho vlani ministerstvo životného prostredia pripravilo aj koncepciu vodného hospodárstva na nasledujúce roky, ktorá rieši aj problematiku sucha a zmierňovanie jeho následkov.

„Ďalším z krokov rezortu je reforma národných parkov schválená poslancami, ktorá vráti chráneným územiam ich vodozádržnú funkciu,“ odpísalo tlačové oddelenie ministerstva. Zvýšená ochrana lesov prináša zlepšenie celého ekosystému, a teda aj zvýšenie vodozádržnej funkcie lesa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #voda #sucho #budaj